Fotoğraf: MA
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecridin son bulması ve avukatları ile görüştürülmesi talebiyle Türk Barolar Birliği (TBB) ve Adalet Bakanlığı’na başvuru yaptı.
Bugün dernek binasında basın toplantısı düzenleyen avukatlar, başvuruların takibi için İstanbul Barosu’na “harekete geç” başvurusunda da bulunduklarını açıkladı.
Bakanlıktan 5 aydır yanıt yok
Basın toplantısında ilk olarak söz alan ÖHD İstanbul Şube Eşbaşkanı Gürkan İstekli, Türkiye ve Kürdistan’dan 775 avukatın 10-11 Haziran tarihinde Adalet Bakanlığı’na yaptığı başvuruyu anımsattı:
“Başvurumuza 5 aydır Adalet Bakanlığı tarafından herhangi bir dönüş yapılmadı. Biz de bugün müvekkillerimizle görüşülmesi ve başvurulara sonuç alabilmek için İstanbul Barosu’na başvuruda bulunduk.”
Mahpuslardan 2 yıldır haber alınamıyor
Toplantıda söz alan ÖHD yöneticilerinden avukat Eda Önal, “Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’dan 2 yılı aşkın süredir haber alınmadığını, bu durumun son bulması için yapılan girişimlerin de sonuçsuz bırakıldığını” söyledi.
27 Temmuz 2011’den itibaren Abdullah Öcalan’ın avukatları ile görüştürülmediğini belirten Önal, 8 Kasım 2018’de Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Leyla Güven ve binlerce tutuklunun sürdürdüğü açlık grevi sonrası Öcalan’ın 5 defa avukatları ile görüştüğünü belirtti.
“2021 yılı Mayıs ayında bizim öncülüğümüzle başlatılan tecride karşı kampanyada içerisinde çeşitli kurum ve barolardan hukukçuların yer aldığı 768 meslektaşımızın imzalarıyla basına açıklama yapmıştık. Bundan kısa bir süre sonra ÇHD, İHD, CİSST, TİHV, TOHAV gibi kurumlarla birlikte Tecridin sona erdirilmesi amacıyla Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesine (CPT) ortak bir başvuru yaptık.”
Uluslararası başvurular
Adalet Bakanlığı’na yaptıkları başvurulara da işaret eden Önal, uluslararası hukuk örgütleri olan ELDH, AED ve Lawyers for Lawyers’in başvurusuna dikkat çekti:
“Tecride karşı harekete geçmesi ve İmralı’ya bir ziyaret gerçekleştirmesi amacıyla CPT’ye 5 Nisan 2022’de avukatlar günü vesileyle başvuru yapıp bunu da tüm kamuoyu ile paylaştılar. Son olarak 10 Haziran 2022 tarihinde haksız avukat görüş engeline karşı 10-17 Haziran tarihleri arasında görüşme gerçekleştirmek için 775 avukat ile Bakanlığa başvuruda bulunmuştuk. Üzerinden 5 ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen başvurumuza herhangi bir cevap verilmedi.”
Baroların avukatlık kanununa göre hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hareket etmesi gerektiğini söyledi: “Avukatlık görevinin ifasını ve müvekkillerin adil yargılanma haklarını teminen başta Türkiye Barolar Birliği olmak üzere tüm Baroları göreve davet ediyoruz.” (AS)