Demokrasi İçin Birlik Girişimi, Venedik Komisyonu’nun Anayasa değişikliği ve referandum ile ilgili taslak raporundan basına yansıyan değerlendirmelerle ilgili açıklama yaptı.
Açıklamada, “Venedik Komisyonu raporu dikkate alınmalı, Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarında anayasa yapılamaz” dendi.
“Otoriter rejimi denetim mekanizmasından yoksun”
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin anayasa ve hukuk konularındaki referans kurumu Venedik Komisyonu’nun anayasa değişikliğiyle ilgili raporu henüz açıklanmadı.
Ancak Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Süddeutsche Zeitung komisyon raporunda “Türkiye'nin şu anda otoriter bir rejimi engelleyecek tüm gerekli mekanizmalardan da yoksun olduğu saptamasının yer aldığını” yazdı.
Raporda, “Yasama ve yürütme arasındaki güçler ayrılığı bir illüzyon. Çünkü başkanın, yasama üyesi olanlardan da dahil atama ve görevden alma yetkisi var. Bu da ona yasama üzerinde etkili bir hamilik verecek” denildiği ileri sürüldü.
“OHAL’e son verilmeli”
Demokrasi İçin Birlik de konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Venedik Komisyonu, siyasi özgürlüklerin yoğun bir biçimde sınırlandırılmasının anayasa referandumu için gerekli demokratik çerçevenin oluşmasını engellediğini belirterek, referandumun OHAL kaldırılana kadar ertelenmesini ya da siyasi özgürlüklerin azaltılmasına son verilmesini talep etti.
“Komisyonun Türkiye’deki anayasa değişikliklerine ilişkin hazırladığı raporda, Türkiye’nin tek adam rejimine sürüklendiği, ülkenin otoriter bir rejimi engelleyecek tüm mekanizmalardan yoksun olduğu belirtiliyor.
“Komisyon raporunda Cumhurbaşkanı’nın şimdiye kadar olduğundan daha yoğun olarak ülkeyi kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) yöneteceği ve olağanüstü durumu -kendi isteği doğrultusunda- uzatabileceği de ifade ediliyor.”
TIKLAYIN - AİHM'E DOĞRUDAN BAŞVURU VE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Demokrasi için Birlik Girişimi, raporun dikkate alınmasını, “anayasanın özgür, eşit koşullarda katılımcı ve çoğulcu bir anlayışla hazırlanması için” OHAL uygulamasına son verilmesini, demokratik hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılmasını talep etti.
Ne olmuştu?
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi İzleme Komitesinin 14 Aralık 2016 tarihinde Paris’te yapılan toplantısında, İzleme Komitesi, Venedik Komisyonu’ndan Türkiye’deki Anayasa değişikliği taslağı hakkında görüş istedi.
Venedik Komisyonu ile hükümet ve özellikle de Adalet Bakanlığı ve AB Bakanlığı bu konuyla ilgili Şubat ayında görüşmelere başladı. Adalet ve AB bakanlıkları değişikliğin gerekçeleri hakkında Venedik Komisyonuna İngilizce bilgi notu sundu.
16 Nisan 2017’de yapılacak Anayasa referandumu öncesinde, Venedik Komisyonundan bir delegasyon ile hükümet yetkilileri Mart ayında Ankara’da bir araya gelecek. Komisyonunu sonrasında raporu açıklaması bekleniyor.
Bekir Bozdağ’dan rapor açıklaması
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da dün basına yansıyan taslak rapora dair şu açıklamayı yaptı:
“Komisyonun rapor hazırlamasının, Türkiye'ye danışmanlık, rehberlik yapmayla uzaktan yakından bir alakası yok. Çünkü Meclis süreci bitti. Bundan sonra bu metne kimsenin dokunma imkanı yok. Bu raporun hazırlanmasının ve Avrupa Konseyine sunulacak olmasının anlamı, Türkiye'nin referandum sürecini etkilemektir. Halkın referandumda 'hayır' demesini teşvik etmektir. Olumsuz algı oluşturulmasına katkı vermektir.”
Raporun henüz açıklanmadığını ifade eden Bozdağ, “raporun basına sızdırılmasının etik ve kabul edilebilir bir durum olmadığını” da söyledi. (AS)