Haberin Kürtçesi için tıklayın
Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, Kanun Hükmünde Kararnameler'le (KHK) ihraç edilen Barış Akademisyenlerinin üniversitedeki görevlerine geri dönmek üzere yaptıkları işe iade başvurularıyla ilgili birbiri ardına ret kararları verdi.
Derneklerinin üyesi onlarca akademisyenin başvurusunun da reddedildiğini açıklayan BİRARADA Derneği, ret kararlarını “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.
“Mücadelemiz sürüyor”
“Açıklamada şöyle denildi:
“Barış bildirisini imzalayan akademisyenler, mensubu bulundukları üniversitelere göre birbirinden farklı mağduriyetlere maruz bırakıldılar. Anayasal temel hak ve özgürlükler çerçevesinde, ifade özgürlüğünü kullanan akademisyenler hakkında üniversite rektörlerinin yaklaşımlarına göre, tamamıyla keyfi biçimde farklı cezalar uygulandı; aynı fiil ile ilgili farklı yaptırımlar söz konusu oldu. Bugün de OHAL Komisyonu’nun başvuranlar arasında ayrımcılık gözetmesinin muhtemel olduğunu öngörüyoruz.
'Kamuoyunda kuşkular mevcut'
“Bilindiği gibi OHAL Komisyonu’nun yapısı ve işleyiş biçimindeki sorunlar ve bunun yarattığı hak ihlalleri, ulusal ve uluslararası insan hakları örgütleri tarafından raporlanmıştır.
"Buna göre, OHAL Komisyonu’nun kararlarının güvenirliğine ilişkin yalnız hak ihlaline uğramış başvurucular arasında değil, genel kamuoyunda da derin kuşkular mevcuttur.
“Devletin, toplumsal barışı koruma yönünde karar alması gerekirken, bu ülkenin iyi eğitimli akademisyenlerini ve çeşitli uzmanlık alanlarındaki profesyonel emeği, üniversite dışına çıkarmış olması ve yurtdışına beyin göçüne zorlamış olması, ülkenin genç kuşaklarını nitelikli akademisyenlerden, akademik özgürlük ve bilimsel etik anlayışından mahrum bırakmış; geleceğe yönelik umut kaynağı olan bütün bu değerleri yerle bir etmiştir.
'Mağduriyetleri telafi edin'
“BİRARADA Derneği, KHK'lerle işlerine son verilen, emekliliğe zorlanan, sivil ölüme terkedilen akademisyenlerin mağduriyetlerini görünür kılmayı kamusal bir sorumluluk olarak üstlenmektedir ve mağduriyetlerin telafisi için yürütülecek olan hukuki mücadelenin takipçisi olmaya devam edecektir.
“Türkiye toplumunda demokratik, özgürlükçü ve barışçı değerlerin hâkim olduğu bir siyasal sistemin ve insan haklarını gözeten adaletli bir hukuk sisteminin tesisi için dayanışma, eğitim ve araştırma faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Mücadelemiz devam ediyor.”
Akademisyen yargılamaları hakkında10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 26 Temmuz 2019 itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 646 oldu. 146 akademisyen 1’er yıl 3’er ay; 18 akademisyen 1'er yıl 10'ar ay 15'er gün; 8 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay; 2 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay 22'şer gün; 17 akademisyen 2 yıl 3 ay; 7 akademisyen 2 yıl 6 ay; 5 akademisyene 2 yıl 1 ay; 1 akademisyen 3 yıl olmak üzere davası sonuçlanan toplam 204 akademisyenin tamamı hapis cezasına mahkum oldu. 36 kişinin cezası ertelenmedi204 kişi içerisinden 29 kişinin hapis cezası 2 yılın üstünde kaldığı için (CMK md. 286), 7 kişi ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediği için toplamda 36 kişinin mahkumiyet kararı ertelenmedi. İtiraz yoluyla İstinaf Mahkemesi’ne giden mahkumiyet kararlarından cezası onanan Prof. Dr. Füsun Üstel 8 Mayıs'ta cezaevine girdi. Cezası ertelenmeyen akademisyenlerin isimleri şöyle: Ayşe Erzan, Özdemir Aktan, Nesrin Sungur Çakmak, Füsun Üstel, Büşra Ersanlı, Lütfiye Bozdağ, Şebnem Korur Fincancı, Özgür Müftüoğlu, Yonca Demir, Gençay Gürsoy, M.A., Alper Akyüz, Ahmet Bekmen, Nihan Aksakallı, Hülya Kirmanoğlu, İsmet Akça, Haydar Durak, İlkay Özkuralpli, Öznur Yaşar Diner, Remzi Orkun Güner, Esra Kaliber, Eda Aslı Şeran, Aysuda Kölemen, İlkay Yılmaz, Zeynep Tül Süalp, L.N., S.A., Gevher Gökçe, Çare Olgun Çalışkan, Nevin Zeynep Yelçe, Ali Kerem Saysel, Koray Çalışkan, S.I. Süreyya Topaloğlu, Ayşe Gül Altınay, Noemi Levy Aksu. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava TMK 7/2'den sürüyor. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Barış Akademisyenleri’nin beyanlarının tam metinlerine buradan ulaşabilirsiniz. |
(EMK)