Kanun Hükmünde Kararnameler ile düzenlenen uygulamalar ve ihraçlara ilişkin itirazları değerlendirecek olan Olağanüstü Hal (OHAL) Komisyonu bugün göreve başladı.
TIKLAYIN - KHK İNCELEME KOMİSYONU VE AİHM
Komisyonun resmi internet sitesinde, başvuru usullerine dair bilgilendirme yayınlandı.
Bilgilendirme notuna göre, ihraçlara itirazlarda önce komisyonun internet sitesindeki form doldurulacak daha sonra da kişinin son çalıştığı kuruma başvuru yapılabilecek.
TIKLAYIN - OHAL KOMİSYONU ETKİLİ BİR HUKUK YOLU MU?
Başbakan Binali Yıldırım, OHAL Komisyonu'na başvuru sayısının sadece ihraçlarla ilgili 296 bin 350 olarak tahmin edildiğini açıklamıştı.
Kişiler ve kurumlar başvurabilecek
Komisyonun çalışmasına ilişkin usul ve esaslar 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 13. maddesine göre komisyonca belirlenerek Başbakanlık tarafından 12 Temmuz 2017’de Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanmıştı.
OHAL Komisyonu kimlerin başvuru yapabileceğini şöyle açıkladı:
* 17 Temmuz 2017’den (bugün) itibaren 685 sayılı KHK’nin 2. Maddesine göre görev alanına giren hususlarda mağdur olduğunu düşünen gerçek kişilerin kendileri, vekil veya vasileri aracılığı ile, tüzel kişiler ise temsilcileri aracılığı ile komisyona başvuru yapabilecek.
Hangi kurumlara başvuru yapılacak?
Başvuru süreci de şöyle:
* Komisyona başvurular Valilikler ve ilgilinin son çalıştığı kurum aracılığı ile yapılacak.
* Kapatılan kurum ve kuruluşlar, öğrencilikle ilişiği kesilenler ve rütbeleri alınan emekli personel tarafından yapılacak başvurular sadece valiliklere yapılabilecek.
* Başvurular, valilikler ile ilgisine göre bakanlıklar, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve ceza infaz kurumu müdürlükleri aracılığıyla yapılabilecek.
* Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılanlar ya da ilişiği kesilenler valiliklere veya en son görev yaptıkları kurumun bağlı, ilgili ya da ilişkili olduğu bakanlığa başvuruda bulunabilecek.
Ancak;
a) Emniyet personeli valiliklere veya Emniyet Genel Müdürlüğüne,
b) Jandarma personeli valiliklere veya Jandarma Genel Komutanlığına,
c) Üniversite personeli valiliklere veya Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığına,
ç) Hapishanelerde tutuklu veya hükümlü olarak bulunanlar ceza infaz kurumu müdürlüğüne başvuru yapacak.
Önce internet sitesinden başvuru
* Asıl başvuru öncesinde komisyona ait internet sitesi üzerinden ön başvuru yapma zorunluluğu getirildi.
* Başvuru hakkı olanlar OHAL Komisyonu internet adresinden başvuru formunu doldurup, çıktısını alıp imzaladıktan sonra illerde valiliklere veya çalıştığı son kurumun bağlı bulunduğu Bakanlık Merkezi’ne teslim etmek suretiyle komisyona başvuru yapmış olacaklar.
60 günlük zamanaşımı
Komisyonun başvuru almaya başladığı tarihten önce yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerle ilgili olarak başvuru alma tarihinden (bugünden) itibaren altmış gün içinde yapılmayan başvurular işleme alınmayacak.
Bugünden sonra yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerle ilgili olarak da başvuruların yine Resmi Gazetede yayımlanma tarihinden itibaren altmış gün içinde yapılması gerekiyor.
Dosya üzerinden incelenecek
Başvurular, ek bir soruşturma yapılmaksızın sadece kişiye veya kuruma ait dosya üzerinden incelenecek:
“685 sayılı KHK 9. maddesine göre komisyon incelemesi dosya üzerinden yapılacak. Bu inceleme sonucunda başvurunun kabulüne veya reddine karar verilecek.”
Atama/iade 15 gün içinde yapılacak
“Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılanlara ilişkin başvuruda, başvurucunun lehine karar verilmesi halinde Devlet Personel Başkanlığı tarafından ikamet ettikleri il dikkate alınarak 15 gün içinde atama yapılacak.”
“Kapatılan kurum ve kuruluşlara ilişkin başvurunun kabulü halinde ilgili kanun hükmünde kararname hükümleri, söz konusu kurum ve kuruluş bakımından tüm hüküm ve sonuçları ile birlikte söz konusu kanun hükmünde kararnamenin yayımı tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ortadan kalkmış sayılır.”
Ret kararına itirazlar
“685 sayılı KHK’nin 11. maddesine göre, komisyonun ret kararı vermesi halinde komisyon kararlarına karşı Hâkimler ve Savcılar Kurulunca (HSK) belirlenecek Ankara İdare mahkemelerine son görev yapılan kurum veya kuruluş aleyhine iptal davası açılabilecek.” (AS)