Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, kanun hükmünde kararname (KHK) ile bugüne kadar meslekten ihraç edilenler, kapatılan bazı kurum ve kuruluşlara ilişkin yapılan 126 bin 200 başvurudan 84 bin 300'ünü karara bağladı.
Komisyondan yapılan yazılı açıklamaya göre, meslekten ihraç edilenler, bursu kesilen öğrenciler, rütbeleri alınan emekli güvenlik personeli, kapatılan kurum ile kuruluşlara ilişkin başvurulara bakmak üzere kurulan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'na 126 bin 200 müracaat yapıldı.
Bugüne kadar sonuçlandırdığı 84 bin 300 başvurudan 6 bin 700'ünü kabul eden komisyon, başvuruların 77 bin 600'ünü reddetti. 41 bin 900 müracaatın incelenmesi ise devam ediyor.
28 dernek, vakıf, öğrenci yurdu, televizyon kanalı tekrar açıldı
Komisyonun kabul kararıyla, mesleğinden ihraç edilen 125 bin 678 kişiden sadece 6 bin 700'ü işine geri döndü.
Kapatılan kurum ve kuruluşlara ilişkin başvuruları da değerlendiren komisyon, aralarında dernek, vakıf, öğrenci yurdu ve televizyon kanalının da bulunduğu 28 kurum ve kuruluşun tekrar açılmasını kararlaştırdı.
Kararlar tebliğ ediliyor
Kararlar, tebliğ edilmek üzere başvurucuların en son görev yaptığı kurumlara teslim ediliyor.
Başvurusu kabul edilenlerin atama işlemleri, en son görev yapılan kurumlar ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca yapılıyor.
İptal davası hakkı
OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun ret kararlarına karşı, kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Hakimler ve Savcılar Kurulunca (HSK) belirlenen idare mahkemelerine iptal davası açılabiliyor.
Başvurucular, ohalkomisyonu.tccb.gov.tr internet adresindeki "OHAL Komisyonu Başvuru Takip Sistemi" üzerinden müracaatlarının kabul ya da reddedildiğine yönelik bilgilere ulaşabiliyor.
İhraç sayısı 125 bin 678
15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal uygulamasında kapsamında, 125 bin 678 kişi KHK’lar ile ihraç edildi.
Ayrıca, 2 bin 761'i kurum ve kuruluş kapatma işlemi olmak üzere, ihraçlarla birlikte 131 bin 922 tedbir işlemi uygulandı.
OHAL Komisyonu
Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu, olağanüstü hal kapsamında doğrudan kanun hükmünde kararname hükümleri ile tesis edilen kamu görevinden çıkarma, öğrencilik bursunun kesilmesi, emekli güvenlik personelin rütbelerinin alınması ve kapatılan kurum ve kuruluşlara ilişkin başvuruları değerlendirip karara bağlıyor.
Komisyonda 80’i raportör (hakim, uzman, müfettiş) olmak üzere toplam 250 personel görevli.
TIKLAYIN- OHAL Komisyonu Etkili Bir Hukuk Yolu mu?
Komisyon ayrıca, “etkili iç hukuk yolu olarak hızlı ve aynı zamanda kapsamlı inceleme neticesinde bireyselleştirilmiş ve gerekçeli karar verdiğini” açıkladı.
Başvurucular, Komisyonun internet adresindeki “OHAL Komisyonu Başvuru Takip Sistemi” uygulaması üzerinden başvuruları hakkında bilgi edinebiliyor.
Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu, 23 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kuruldu.
TIKLAYIN - OHAL Komisyonu İlk Kararlarını Verdi
Komisyon, 22 Aralık 2017 tarihi itibariyle komisyona yapılan başvuru sayısının 103 bin 276 olduğunu açıklamıştı. 13 Nisan 2018 tibariyle Komisyona yapılan başvuru sayısı 108 bin 660 oldu.
TIKLAYIN - OHAL Komisyonu Son Başvuru Tarihini Açıkladı
OHAL Komisyonu, ihraçlar ve kapatmalara karşı itirazlar için son başvuru tarihini de 21 Şubat 2018 olarak belirlemişti. (TP)