Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, meslekten ihraç edilenlere ilişkin 3 bin 110 başvuru hakkında karar verdi.
AA'nın haberine göre komisyonun kabul ettiği 40 başvuruda mesleğe iadeye hükmedilirken, başvuruların 880'i ise reddedildi.
Meslekten ihraç edilenler, bursu kesilen öğrenciler, rütbeleri alınan emekli güvenlik personeli, kapatılan kurum ile kuruluşlara ilişkin başvurulara bakmak üzere 685 sayılı KHK ile kurulan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna 104 bin 657 başvuru yapıldı.
TIKLAYIN- OHAL Komisyonu Etkili Bir Hukuk Yolu mu?
Komisyon çalışmalarına yardımcı olmak üzere, 28’i hakim, 30’u müfettiş ve 40’ı uzman olmak üzere toplam 190 personel görevlendirildi.
22 Aralık 2017'den itibaren başvurular hakkında karar vermeye başlayan komisyon, bugün itibarıyla 3 bin 110 başvuruyu değerlendirdi, kabul ettiği 40 başvuruda mesleğe iadeye hükmetti. Komisyon, başvurulardan 880'ini reddetti.
Yapılan ön inceleme sonrasında 206 dava dosyası iş mahkemelerine iletildi. KHK ile mesleğe iadelerine hükmedilenler tarafından yapılan bin 984 başvuru dosyası ise kurumlara gönderildi.
Komisyon, diğer başvurularla ilgili değerlendirmelerini sürdürüyor.
Başvuru takip sistemi kurulacak
TIKLAYIN - Prof. Akdeniz: OHAL Komisyonu Süreci Hukuk Karmaşası Oluşturuyor
Komisyon tarafından yapılan başvuruların hangi aşamada olduğuna dair başvurucuları bilgilendirmek amacıyla iki hafta içerisinde başvuru takip sistemi kullanıma sunulacak.
Meslekten ihraç edilen ve başvurusu kabul edilenlerle ilgili kararlar, Devlet Personel Başkanlığına bildirilecek.
Başvurusu kabul edilen kişiler, 685 sayılı KHK'daki hüküm gereğince, eski statülerine ve unvanlarına uygun kadro ve pozisyonlara 15 gün içinde atanabilecek.
OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun red kararlarına karşı yargı yolu açık olacak. Kararlara ilişkin Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından yetkilendirilen idare mahkemelerine dava açılabilecek.
OHAL Komisyonu hakkında |
OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, OHAL kapsamında çıkarılan 23 Ocak 2017 tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile kuruldu. Başvurular, ek bir soruşturma yapılmaksızın sadece kişiye veya kuruma ait dosya üzerinden incelenecek. 22 Mayıs'ta göreve başlayan OHAL Komisyonuna bugüne kadar 103 bin 276 başvuru yapıldı. Komisyon, OHAL kapsamında doğrudan KHK'lerle tesis edilen işlemler hakkındaki başvuruları değerlendirip karar verecek. Nasıl başvuru yapılıyor? İhraçlara itirazlarda önce komisyonun internet sitesindeki form doldurulacak daha sonra da kişinin son çalıştığı kuruma başvuru yapılabilecek. Komisyona başvurular Valilikler ve ilgilinin son çalıştığı kurum aracılığı ile yapılacak. Kapatılan kurum ve kuruluşlar, öğrencilikle ilişiği kesilenler ve rütbeleri alınan emekli personel tarafından yapılacak başvurular sadece valiliklere yapılabilecek. Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılanlar ya da ilişiği kesilenler valiliklere veya en son görev yaptıkları kurumun bağlı, ilgili ya da ilişkili olduğu bakanlığa başvuruda bulunabilecek. Kimler başvurabilir? OHAL Komisyonu başvurabilecek kişileri şöyle açıkladı: 17 Temmuz 2017’den (bugün) itibaren 685 sayılı KHK’nin 2. Maddesine göre görev alanına giren hususlarda mağdur olduğunu düşünen gerçek kişilerin kendileri, vekil veya vasileri aracılığı ile tüzel kişiler ise temsilcileri aracılığı ile komisyona başvuru yapabilecek. |
(EA)