Haberin İngilizcesi için tıklayın
20 Temmuz akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen ve 21 Temmuz günü Meclis tarafından kabul edilen Olağanüstü Hal'de ikinci kararname yayınlandı.
"Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler İle Bazı Kurum Ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" başlıklı 668 nolu Kararname 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 4'üncü maddesine göre, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nca 25 Temmuz 2016 günü kararlaştırıldı. Resmi Gazete’nin 26 Temmuz mükerrer sayısında yayınlandı.
Kararnameye göre "Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY) aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olan" bin 684 asker Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edildi. Aynı gerekçe ileÜç haber ajansı, 16 televizyon, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi, 29 yayınevi ve dağıtım kanalı kapatıldı.
Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, İçişleri Bakanlığına bağlandı.
TSK’den ihraç
OHAL'DE 2. KARARNAME: TSK'DEN 1684 KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ
Kara Kuvvetleri Komutanlığında 87 general, 726 subay, 256 astsubay; Deniz Kuvvetleri Komutanlığında 32 amiral, 59 subay, 63 astsubay; Hava Kuvvetleri Komutanlığında 30 general, 314 subay, 117 astsubay olmak üzere toplam bin 684 asker, Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edildi.
TSK'dan çıkarılan askeri personel arasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, Orgeneral Adem Huduti, Korgeneral Metin İyidil, Korgeneral Yıldırım Güvenç, Korgeneral İlhan Talu, Korgeneral Salim Ulusoy, Tümgeneral Mehmet Dişli, Tümgeneral Kubilay Selçuk, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesinden Tümamiral Bekir Sıtkı Cebeci ile Pilot Kurmay Yarbay Hakan Karakuş da yer alıyor.
TSK'dan çıkarılan asker kişiler, mahkumiyet kararı aranmaksızın askeri rütbe ve memuriyetleri alınacak ve bu kişiler yeniden TSK'ya kabul edilmeyecek. Bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemeyecek. Bunların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, denetim kurulu tasfiye kurulu üyeliği vesair görevleri de sona ermiş sayılacak.
Bunların silah ruhsatları ve pilot lisansları iptal edilecek ve bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından 15 gün içinde tahliye edilecek. Bu kişiler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamayacaklar. Bu kişiler hakkında Milli Savunma Bakanlığınca ilgili pasaport birimine derhal bildirimde bulunulacak. Bu bildirim üzerine ilgili pasaport birimlerince pasaportlar iptal edilecek.
Medyada kapatmalar
TIKLAYIN: 131 YAYIN ORGANI KAPATILDI
Kararnameye göre, 3 haber ajansı, 16 televizyon, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi, 29 yayınevi ve dağıtım kanalı kapatıldı.
Kapatılan yayın organları arasında Cihan Haber Ajansı, Taraf, Zaman ve birçok yerel gazete bulunuyor.
Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlandı
Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu ile Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanunu'nda da bazı değişikliklerin yapıldığı kararnameye göre, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, İçişleri Bakanlığına bağlandı.
Yarın yapılacak Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) alınacak kararlar ile yapılacak olan terfi, atama, nasıp, kadroların kullanılması, emekliye sevk ve ilişik kesme işlemleri 29 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla uygulanacak.
El koyma, savunma
Hakkında arama işlemi uygulanan kimsenin belge veya kağıtları adli kolluk görevlileri tarafından incelenebilecek, hakim kararı olmaksızın yapılan el koyma işlemi, 5 gün içinde görevli hakimin onayına sunulacak, hakim, kararını el koymadan itibaren 10 gün içinde açıklayacak, aksi halde el koyma kendiliğinden kalkacak.
El koyma işlemine sulh ceza hakimliğince karar verilebilecek, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde cumhuriyet savcısı da el koymaya karar verebilecek, hakim kararı olmaksızın yapılan el koyma işlemi, 5 gün içinde görevli hakimin onayına sunulacak. Hakim kararını el koymadan itibaren 10 gün içinde açıklayacak aksi halde el koyma kendiliğinden kalkacak.
Avukat bürolarında hakim kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle, Cumhuriyet savcısının katılımı olmaksızın, adli kolluk görevlileri tarafından arama ve el koyma yapılabilecek, arama ve el koyma işlemi sırasında baro başkanı veya onu temsil eden bir avukat hazır bulundurulacak.
İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi ve teknik araçlarla izleme tedbirlerine hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde cumhuriyet savcısı tarafından karar verilebilecek. Cumhuriyet savcısı, kararını 5 gün içinde görevli hakimin onayına sunacak.
Müdafinin dosya içeriğini inceleme veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecekse cumhuriyet savcısının kararıyla kısıtlanabilecek.
Gözaltındaki şüphelinin müdafi ile görüşme hakkı, cumhuriyet savcısının kararıyla 5 gün süreyle kısıtlanabilecek, ancak bu zaman zarfında ifade alınamayacak. (BK)
* Kararnamenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.