İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, 21 Temmuz günü ilan edilen OHAL döneminden bugüne iş cinayetlerinin arttığını ve toplamda 513 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı.
Meclis, OHAL ilanına kadar ayda ortalama 153 iş cinayeti tespit ettiklerini ancak OHAL’in 1 .Dönemi’nde ayda ortalama 171 iş cinayeti tespit ettiklerini belirtti.
Meclisin raporuna göre, Temmuz ayının son on gününde en az 59 işçi, Ağustos ayında en az 144 işçi, Eylül ayında en az 202 işçi, Ekim ayının ilk yirmi gününde ise en az 108 işçi yaşamını yitirdi. Yani OHAL’in 1. Döneminde en az 513 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
İş cinayetlerinin artışının temel sebebinin işçi örgütlenmelerine, direnişlere olan baskı olduğu ifade edildi.
OHAL'de emek dünyasındaki kayıplar
Meclis, OHAL döneminde ayrıca işçilere yönelik hak düşürücü düzenlemeler yapıldığını belirtti:
* Kiralık işçi çalıştırma koşulları ile ilgili yönetmelik yayınlandı. Artık; İşçiler daha kolay işten çıkarılabilecek, Örgütlenme hakkı fiilen ortadan kaldırılacak, İstihdamın yarıya yakını kiralık olarak çalışacak. Özetle kiralık işçilik daha fazla ölüm, sakatlanma, meslek hastalığı ve ruhsal çöküntü olarak Türkiye işçi sınıfının üzerine kabus gibi çökecek...
* Uluslararası birkaç sigorta şirketinin kontrolünde olacak Bireysel Emeklilik Yasası; sosyal güvenlik sistemimizin son kırıntılarının da yok edilmesi; emeklilik adı altında olası birikimlerin tekellere kaynak olarak aktarılması ve emeklilik hakkının sona erdirilmesi hedefleniyor.
* Kamu kurumları ve 50’den az işçisi olan az tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu 1 Temmuz 2017 tarihine ertelendi.
* Savunma Sanayii Müsteşarlığı, PTT, TRT, İller Bankası, TÜBİTAK, Milli Piyango, TPAO, DSİ, GAP Başkanlığı, DHMİ, YURTKUR, Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye Adalet Akademisi, Spor Genel Müdürlüğü gibi birçok kurum özelleştirme kapsamına alınıyor. (NV)