*Fotoğraf: AA
Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin birinci maddesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Kanun teklifinin kabul edilen maddesine göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin, atamaları ve mesleki gelişimleriyle kariyer basamaklarında ilerlemelerinin düzenlenmesi amaçlanıyor.
BBP ve MHP kanun teklifini savunurken, HDP Milletvekili Kemal Bülbül, İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat ve CHP Milletvekili Yıldırım Kaya, Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin geri çekilerek yeniden düzenlenmesini talep ettiler.
Sunat: Şarta bağlanamaz
İYİ Partili Sunat, "Öğretmenlik gibi ihtisas mesleğini, 12 maddelik bir düzenlemeye sığdırmak, konuyu eğitim öğretim tazminatı ve ek göstergeye indirgemek, onu da şarta bağlamak ve 2023'e ertelemek, eğitime ve öğretmene hiç değer verilmediğinin somut göstergesi" dedi.
HDP Bülbül ise kanun teklifinde, atanamayan, özel okulda çalışan ve ücretli çalışan öğretmenler konusunda bir düzenleme yapılmadığını söyledi.
Kaya: Anayasa'ya aykırı
"Bir meslek kanunu, o mesleği yapanlar tarafından onların temsilcileriyle, örgütleriyle birlikte yapılır” diyen CHP’li Kaya, şöyle konuştu: “Oysa öğretmenlik meslek kanununun, saray duvarları arasında, öğretmenlik mesleğini bilmek bir yana öğretmenleri dahi tanımayan birkaç bürokrat tarafından hazırlandığı görülüyor.
“Öğretmenlerin sendikalarıyla görüşülmeden gelen hiçbir teklif, bizim teklifimiz olamaz, kabul edemeyiz. Onların sözünü dinlersek 1 milyon 250 bin öğretmen mutlu olur. Bu düzenleme Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı, Anayasa Mahkemesinden dönecektir.
Kanun teklifi neyi kapsıyor?
- Teklif, aday öğretmenlik döneminden sonra kariyer basamaklarını "öğretmen", "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" olmak üzere üçe ayırıyor.
- Teklife göre uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı bir derece verilecek.
- Uzman öğretmen olmak için aday öğretmenlik süreci dahil 10 yıl çalışmış olmak ve ceza almamış olmak gibi ön koşullar var.
- Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen; doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutuluyor.
- Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20'den yüzde 60'a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40'tan yüzde 120'ye yükseltiliyor.
- Birinci dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkarılıyor. Diğer derecelerde bulunan öğretmenler için de bu artışa göre düzenleme yapılması öngörülüyor.
Sendikalar ne diyor?
Eğitim Sen: Torpil uygulanacak
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), düzenlemenin eşit eşit işe eşit ücret ilkesini ihlal ettiğini belirtiyor.
Sendika, "Teklifte uzman öğretmen ve başöğretmenlerin görev, yetki ve sorumlulukları, diğer öğretmenlerden ayırt edilemediği için eşit işe eşit ücret ilkesinin ihlal edildiği açıkça görülmektedir" diyor.
Adaylık sınavının kaldırılarak sorumluluğun Adaylık Değerlendirme Komisyonu'na devredilmesini eleştiren Eğitim Sen, bu durumun "atamalarda mülakat-torpil uygulamalarının" gündeme getireceğini ifade ediyor. Ayrıca, arşiv taraması ve güvenlik soruşturması gibi uygulamalarla yeni mağduriyetlerin ortaya çıkacağı belirtiliyor.
Eğitim İş: Eşitliği ortadan kaldıracak
Eğitim İş ise; kanun ile mesleğin doğasına uygun olmayan bir şekilde ayrıştırıldığını vurguluyor: "Öğretmen sıfatını elde etmek öğretmenlik mesleğinin tüm gereklerini yerine getirmek için yeterlidir. Öğretmenlik mesleğinin kendi içinde kademelendirilmesi, bu hizmetten faydalanmayı farklılaştıracağı için öğrenciler arasındaki eşitliği de ortadan kaldıracaktır. Bu durum eğitimin kamusal bir hizmet olması özelliğine tamamen aykırıdır." (RT)