Veli Der ve Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) yaptıkları ayrı ayrı açıklamalarda Öğretmenlik Meslek Kanununun geri çekilmesini istedi.
Veli Der yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Öğretmenlik 1739 Milli Eğitim Temel Kanunu' nda ve Öğretmen Statüsü Tavsiye kararlarında da belirtildiği üzere özel ihtisas, uzmanlık mesleğidir. Başöğretmen, uzman öğretmen, aday öğretmen gibi kariyer basamakları şeklinde ayrıştırılamaz. İnsanca yaşayacak bir ücret, özlük ve mesleki hakların güçlendirilmesi tüm öğretmenlerin en temel hakkıdır. Ataması yapılacak öğretmenler için meslek kanunu içersinde yer alan aday öğretmenlerin 'onaylanacağı' komisyon mülakat, güvenlik soruşturması, arşiv araştırması süreçlerinde olduğu gibi öğretmen atamalarında yaşanan adaletsizlikleri güçlendiren bir uygulama olacak, fiilen iş güvencesini ortadan kaldıracaktır.
"Biz veliler çok iyi biliyoruz ki hakları ile güçlü olan öğretmenler çocuklarımızın nitelikli eğitim hakkının güvencesidir. Öğretmen kaybederse çocuklarımız kaybeder öğretmen kaybederse geleceğimiz kaybolur. Kapalı kapılar arkasında hazırlanan öğretmenlik meslek kanunu geri çekilmelidir."
DİERG ise şu açıklamayı yaptı:
"Milli Eğitim Bakanlığı, hazırladığı Öğretmenlik Meslek Kanun teklifinde öğretmenlik için; 'eğitim öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği' ifadelerini kullanmıştır. Bileşenlerin tartışmasına izin verilmediği, önerilerinin dikkate alınmadığı kanun teklifi eğitimde kaliteyi artırabilmek için dikkatleri yeniden öğretmenler üzerine topluyor.
"Bakanlık özelikle devlet okullarında eğitim kalitesinin artırılabilmesi için Bakanlığın eğitim öğretim yönetimindeki sorumluluğuna; öğretmenlik mesleğinin motivasyon ve aidiyetinin güçlenmesi ya da zayıflanmasında Bakanlığın performansının geliştirilmesine teklifte yer vermemiştir.
"Kanun teklifi, aday öğretmenler ve çalışan öğretmenler için düzenlemeler getiriyor; çalışma şartlarını düzenleniyor, kariyer basamakları oluşturuyor. Kanun teklifinin kariyer basamaklarını mesleki kriterlere ve öğretmenin mesleğine lisansüstü ve sertifika programlarıyla pratiğe yansıtacağı katkısına göre değil de yıllara göre derecelendirmesi liyakat ilkesine uygun görünmemektedir.
"Kanun teklifi büyük ve yıldan yıla gelişen bir sektör haline dönüştürülen özel okullarda personel öğretmenlere ise değinmemektedir.
"Özel okulların öğretmen ve ebeveyn ücret politikası, öğretmen hakları konularındaki denetimsizliği; öğretmenlerin başından beri varlığını sürdüren güvensizlik ve güvencesizlik sorunlarını daha da büyütmüştür.
"Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), bu nedenle bu haliyle teklif edilen kanunun geri çekilmesini önermektedir."
(AÖ)