*Fotoğraf: Eğitim Sen
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) öğretmenlerin aşılanmasına ilişkin yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı.
26-29 Mayıs tarihlerini kapsayan araştırmaya 2742 öğretmen yanıt verdi. Anketi en düşük düzeyde dolduran eğitimci grubu sırasıyla halk eğitim merkezleri, rehberlik araştırma merkezleri, milli eğitim müdürlükleri ve okul öncesi eğitim kurumları öğretmenleri oldu.
Araştırmaya göre; öğretmenler arasında iki doz aşı olanların oranı yüzde 38’dir (1040). Bir doz aşı olup ikinci dozu bekleyenlerin oranı ise yüzde 40’dır (1091). Henüz aşı olmadığını belirten öğretmenlerin oranı yüzde 22’dir (611).
İlkokul öğretmenlerinin yüzde 94’ü (772) en az bir doz aşı oldu. Ortaokul öğretmenlerinin yüzde 62’si (410), lise öğretmenlerinin ise yüzde 75’i (824) en az bir doz aşını yaptırabildi.
İki doz aşı olan öğretmenler arasında en yüksek oranı ilkokul öğretmenleri oluşturuyor (yüzde 77). Ortaokul öğretmenleri yüzde 20 ve lise öğretmenleri ise yüzde 19 oranında iki doz aşı yaptırdı.
"Aşı politikasında tutarlılık yok"
Eğitim Sen’in araştırmanın sonucuna ilişkin şu açıklamayı yaptı: "İktidarın, salgın döneminde öğretim tür ve düzeylerini, öğrencilerin yaş gruplarını ve özel gereksinimi olan çocuklar gibi özgün çalışma koşullarını ve eğitim emekçilerini dikkate alan açık ve net bir eğitim politikası olmadığı için aşı politikasında da bir tutarlılık gözükmüyor.
"Örneğin küçük yaş gruplarını önceleyen bir yüz yüze eğitim politikası olsaydı köy okulu öğretmenleri, okul öncesi, ana sınıfları ve ilkokul öğretmenlerinin tamamının aşılanması için çalışmalar yürütülecekti.
"Aşılama takvimi sorunlu"
"Böylece örneğin 1 Haziran’da bu öğretmenler iki doz aşısını olarak yüz yüze eğitime başlayabilecekti. Ortaokul ve lise öğretmenleri ise aşılarının tamamlanmasının ardından bir süre sonra yüz yüze eğitime başlayabilirlerdi.
"Aşılanma takvimi, sağlığı risk altında olan büyük yaş gruplarından daha küçük yaş gruplarındaki yurttaşlara doğru ilerleyerek yapılıyor. Ancak öncelik küçük yaştaki öğrencilerin bir an önce yüz yüze eğitime başlaması olsaydı, aşılama takvimi de buna göre değişirdi."
Öğretim tür ve düzeylerine göre öğretmenlerin aşılanma durumu
(RT)