Fotoğraf: AA-Arşiv
Nirengi Derneği'nin, "Çok Geç Olmadan İstanbul!" projesi ile ergen istismarı, akran zorbalığı ve flört şiddetine karşı etkin bir önleme ve müdahale mekanizması geliştirmeyi hedeflemek amacıyla Pozitif Gençlik Gelişimi eğitimleri verildi.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle iki yıldır yürütülen proje kapsamında İstanbul'un 9 ilçesindeki 105 okulda verilen eğitimlere, 3 bin 432 öğretmen (5.-12. Sınıf), okul idarecisi, veli ve destek personeli katıldı.
Eğitimler 4 farklı okul tipinde; Ortaokul, Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde gerçekleştirildi.
Sabancı Vakfı Hibe Programları kapsamında desteklenen Nirengi Derneği, projesiyle öğretmen ve idarecilere istismar türleri ve işaretleri, doğru bilinen yanlışlar, mağdur bir gence nasıl yaklaşılması gerektiği ve cinsel istismar durumunda yasal süreçler hakkında detaylı bilgileri içeren eğitimler verdi.
Pandemi nedeniyle online devam eden eğitimlere Türkiye'nin 70 ilinden, 56 farklı branştan öğretmenin, sosyal çalışmacı ve alan öğrencilerinin katılımı ile 482 katılımcıya Pozitif Gençlik Gelişimi eğitimleri aktarıldı.
Nirengi Derneği Direktörü ve Proje Koordinatörü İdil Türkmen - Ayaydınlı proje ile ilgili olarak şunları söyledi:
"Her türlü istismara karşı çocuğun/gencin ailesi, okulu ve ait olduğu topluluğun birbiriyle bağlantılı olduğu destekleyici bir çevre, pozitif büyüme ve gelişme için elimizdeki en iyi temeli sunuyor. Güçlü pedagojik formasyona sahip öğretmenlerin hem istismar gerçekleşmeden, koruyucu önleyici aşamada hem de istismar şüphesi veya gerçekleşmesi halinde müdahale aşamasında rolleri çok önemli.
"Bununla birlikte, çocuğun yüksek yararı için istismarın önlenmesinde ve istismar vakalarına doğru müdahalede öğretmenlerin de desteğe ihtiyacı var. Pozitif Gençlik Gelişimi eğitimleri ve içinde barındırdığı Standart Operasyon Prosedürü, öğretmen ve idarecilere tam olarak bu desteği sağlıyor. Hedefimiz, Pozitif Gençlik Gelişimi programını Türkiye'nin her yerindeki öğretmenlere ve idarecilere ulaştırarak şiddet ve istismar döngüsünün kırılmasına katkı sağlamak."
(AÖ)