Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV) Çocukların Gözünden Okulda Yaşam başlıklı raporunda okullara ayrılan kaynakların arttırılması, seçmeli derslerde öğretmenlerin yönlendirmede bulunmaması gibi öneriler yer alıyor.
Türkiye’de ilköğretim çağındaki çocukların okul deneyimleri üzerinden hazırlanan raporda, tespit edilen sorun ve çözüm önerilerinin yanısıra öğrencilerin görüşlerine de yer veriliyor.
“Eğitim sisteminin sorunlarına çocuk odaklı çözümler geliştirilmesi için çocukların deneyimlerini merkeze alan çalışmaların artması gerekmektedir.”
2014-2015 eğitim-öğretim döneminde, 25 ilde, 4, 5 ve 7. sınıflarda okuyan 2072 çocukla gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları anahatlarıyla şöyle...
TIKLAYIN - "İKİLİ ÖĞRETİM ÇOCUKLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR"
Fiziksel koşullar iyileştirilmeli
* Okulların fiziksel şartlarının iyileştirilmesine ihtiyaç var.
Araştırmanın bulguları okullarda var olan olanakların her zaman amacına uygun kullanılmadığını gösteriyor.
“Kütüphane ve bilgisayar laboratuvarının ders saatleri dışında çocukların erişimine kapalı olduğu, okulundaki kütüphaneyi hiç kullanmadığını, kütüphanenin okulda dağıtılan sütler için depo olarak kullanıldığını dile getiren çocuklar olmuştur.
“Okulun temizlik ve ısınma koşulları da çocuğun iyi olma hali için önem taşıyor. Araştırma bulguları çocukların önemli bölümünün okulu yeterince temiz bulmadığına, ısınma ve temizlik koşullarının ikili öğretim uygulanan okullarda daha olumsuz olduğuna işaret ediyor.
“Bu sorunların aşılması için okullara ayrılan kaynakların arttırılmasına ve öğrencilerin sosyoekonomik durumları da dahil olmak üzere çeşitli etmenler gözönüne alınarak dağıtılmasına gereksinim vardır.
“Güncel bir uygulama olan okul bazlı bütçelenmenin bu bakış açısıyla geliştirilmesinde yarar vardır.”
Seçmeli ders ve çocuk katılımı
* Seçmeli dersler çocuk katılımını arttıracak, çocuğun yapabilirliklerini güçlendirecek biçimde uygulanmalı, öğretmen ve idarecilerin yönlendirmede bulunmaması sağlanmalı.
Araştırmaya katılan çocukların yüzde 55’i okul başlamadan önce seçmeli derslerde ne yapılacağıyla ilgili bilgi almadığını, yüzde 35’i seçmek istediği dersleri belirtmek için form doldurmadığını söylüyor.
Yüzyüze yapılan görüşmelere katılan çocukların bir bölümü de kendi istedikleri seçmeli dersi alamadıklarını belirtti.
Aldıkları seçmeli dersleri “düzenli olarak işledik” diyenlerin oranı hiçbir ders için yüzde 81’i geçmiyor.
Çocukların dilinden... |
“Bu sene okulumuz seçti, yani bize seçme fırsatı bırakmadılar, biraz çok üzücüydü. 5’ler aynı olsun, 6’lar aynı olsun, 7’ler aynı olsun istemişler.” (Sevgi/ Çorum) “Şimdi bir kağıt verdiler bize. Orada dersler var. İstediğin beş tanesine çarpı atıyorsun. Hocalara veriyoruz, müdür yardımcısına veriyor. Onlar da beşinden üçünü seçiyor. Hangi dersimiz zayıfsa ona göre.” (Ceyda / Adana) |
Şiddeti önleme
* Okullarda şiddeti önleme ve izleme mekanizmaları iyileştirilmeli.
Araştırmaya göre, okullarda akran zorbalığı sorunu varlığını koruyor. Ayrıca bulgular öğretmenlerin de çocuklara şiddet uyguladıklarını ve bu durumun kimi çocuklar için olağan hale geldiğini gösteriyor. Rapor bu konuda rehber öğretmenlerin kilit kişiler olduğunu da belirtiyor.
“Türkiye genelinde, rehber öğretmen başına yaklaşık 650 öğrenci düşmektedir. Bu sayı olması gerekenin (200-250 öğrenci) oldukça üzerindedir.
“Rehber öğretmen ataması arttırılarak rehber öğretmen başına düşen öğrenci sayılarının azaltılması temel bir ihtiyaç olarak öne çıkmaktadır.” (YY)
* Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.