Nitelikli eğitim için öğretmenlerin ekonomik anlamda desteklenmesi gerektiğini belirten Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) milli gelirden eğitime ayrılan payın yüzde 5'e çıkarılmasını istedi.
Güvencesiz çalışmanın sona erdirilmesini talep eden örgüt eğitim çalışanlarının taban aylığının vergiden muaf tutulmasını istedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim, mesleki eğitimde 680 bin öğretmen görev yapıyor.
Örgütün 10 Kasım-21 Kasım arasında Türkiye genelinde 2 bin 104 öğretmenin katılımıyla internet üzerinden yaptığı araştırmanın sonuçları şöyle:
- Ankete katılanların yüzde 60'ı ilköğretim, yüzde 30'u da ortaöğretim öğretmeniydi. Büyük bir çoğunluğu 1980 sonrası göreve başlamıştı; yüzde 65'i 26-40 yaş grubundaydı. Yüzde 69'u bekardı.
- Ankete katılanların yüzdee 69'u düz liseden mezun. Bu durum Anadolu Öğretmen Lisesi mezunlarının ağırlıkla alanları dışında işlerde çalıştığını gösteriyor.
- Katılanların yzüde 12'si ek iş yaptığını; yüzde 48'i de fırsat olsa ek iş yapacağını söylüyor.
- Öğretmenlerin yüzde 57'si kirada; yüzde 25'i kendi evinde oturuyor. Yüzde 51'inin arabası var.
- Öğretmenlerin yüzde 82'sinin kredi kartı var. Yüzde 48'inin aylık kart ödemesi 750 YTL ve altında. Yüzde 34'ününse 750-1500 YTL arasında. Yüzde 49'u "bir takım elbise almanın ekonomik olarak kendilerini oldukça etkileyeceğini" söylüyor.
- Ankete katılanların yüzde 86'sı taksit ödemesi ya da borcu olduğunu belirtti.
- Yüzde 46'sı öğretmenliği kendilerinin seçtiğini, yüzde 32'siyse ailenin etkisiyle bu mesleği seçtiğini söyledi.
- Dört öğretmenden sadece biri çocuğunun aynı mesleği seçmesini isteyeceğini, yarısıysa istemeyeceğini vurguladı.
- "Mesleğinizi icra derken en büyük sorununuz ne?" sorusuna yüzde 43 maddi yetersizlikler, yüzde 23 ise sınıfların kalabalıklığı diye cevap verdi.
- Ankete katılanların üçte biri hiç tatil yapmadığını, sadece yüzde 14'ü her yıl tatil yaptığını belirtti.
- Katılanların üçte biri sosyal etkinliklere ayda 25 YTL'den az, üçte biri de 25-50 YTL ayırabildiğini söyledi. Gazete ve süreli yayın okurluğu yaygın. Yüzde 71'i televizyonda haber-tartışma programları izlediğini belirtti.(EÜ)