"Faul yaptın", "Hayır, goldü" diye bağıran oğlan çocuklarının sesleri, İstanbul Üniversitesi'nin merkez kampusunda tarihi binalara çarparak yankılanıyor. Üniversitenin Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nün girişine yuvarlanan top koşarak alınıyor, sonra oğlan çocuklarının futbol oyunu kaldığı yerden devam ediyor. Kız çocukları banklarda oturmuş, kitap okuyor, sohbet ediyor; kimi kampusun asırlık ağaçları arasında "kovalamaca" oynuyor. Eğitmenlerin "Ders başlıyor" çağrısıyla hepsi ilkokul çağındaki çocuklar, Astronomi ve Uzay Bilimleri dersine giriyor.
Çocuklar uzayı öğreniyor
Anfinin sıralarına oturduklarında çocukların ayakları yere değmiyor... Derste gezegenlerin, yıldızların boşlukta nasıl hareket ettiğini anlatan öğretim görevlisine, "Gezegen nasıl hızlanıyor, sonra nasıl düz gidiyor?" diye soruyorlar. Çocuklardan biri, bilim insanlarının da henüz çözemediği uzaydaki kara maddelerin mantığını anlamamış; "Kara madde ne işimize yarıyor?" diyor, diğerinin sorusu ise; "Kara maddeyi yakıt olarak kullanabilir miyiz?"...
Üniversitelilerin kullanmaya alışık olduğu "hocam" lakabını henüz bilmiyorlar; öğretim görevlisi soru sorduğunda parmaklar hep birlikte "r" harfini vurgulayıp "e" harfini yutarak, "öğretmenim" bağırışıyla kaldırılıyor.
Yaz okullarında bilim dersleri
Bu çocuklar İstanbul Üniversitesi'nin bu yıl açtığı Çocuk Üniversitesi'nin öğrencileri. "Genç Bilim İnsanları Yetiştirme Projesi" kapsamında açılan Çocuk Üniversitesi'nin kurulma amacı bilimsel konulara ilgi duyan, gelecekte bilim insanı olma hayalleri kuran çocukların erken yaşta bilinçlendirilmesi. En ideal amaç ise Nobel alma potansiyeli olan bilim insanlarının ülkeye kazandırılması.
Çocuklar üç haftalık yaz okullarında İstanbul Üniversitesi'nin öğretim üyelerinden Genetik, Nano Teknoloji, Adli Tıp, Nükleer Fizik, Kriptoloji, Astronomi ve Uzay gibi alanlarda teorik ve pratik eğitimler alıyor. Devlet Konservatuarı'nda koro, şan, gitar tiyatro dersleri veriliyor; edebiyat ve uluslararası siyaset gibi sosyal bilim dersleri de var.
Bilimsel geziler arasında İsviçre CERN laboratuarlarına ziyaret yer alıyor. Tarih gezilerinde İstanbul'dan geçmiş medeniyetlerin izi sürülüyor. Derslerin sonunda çocuklar İstanbul Üniversitesi'nden sertifikalarını alıyor. (SP)
Daha fazla bilgi için: İstanbul Üniversitesi Çocuk Üniversitesi