Uzman Psikolog Ceyda Yılmazçetin Eke, ailelerin okulda öğretmenden fiziksel ya da psikolojik şiddet gören çocuğa nasıl destek olabileceklerini bianet'e anlattı. Otorite konumundaki bir yetişkinden şiddet gören çocuklar önce üzüntü, sonra öfke yaşıyorlar.
Ancak şiddet -ister fiziksel ister aşağılama, hakaret biçimlerinde psikolojik olsun- sürekli, sistematikse, travmatik stres belirtilerine, çocukta özgüven kaybına yol açabiliyor.
"Ailede şiddet olmamalı"
Yılmazçetin Eke, "Her şeyden önce ailenin kendisinde şiddet olmamalı" diyor. Okulda şiddet gören birçok çocuğun evde de "Neden kurallara uymuyorsun" diye fiziksel ya da psikolojik şiddet görebildiğine dikkat çekiyor.
"Okulla görüşün"
"Öğretmenin şiddet göstermesiyle ilgili okul yönetimiyle konuşulmalı. Çocuk okul kurallarıyla ilgili gerçekten bir sorun yaşamış olabilir. Ama şiddetin çözüm olmadığı, okul yönetimine de öğretmene de net olarak iletilmeli."
"Şiddetin çözüm olmadığını anlatın"
Yılmazçetin Eke, her şeyden önce çocuğa ne yapmış olursa olsun şiddet davranışının doğru olmadığının anlatılması gerektiğini söylüyor.
"Çocuk yanlış bile yapmış olsa, bu cezalandırmanın doğru olmadığı bilgisinin verilmesi gerek. 'Hiç kimse şiddet uygulamamalı. Seni korumak için elimizden geleni yapacağız' mesajı verilmeli."
Ancak çevresinde şiddete tanık olduğu için bu durumun da çocuğa açıklanması gerek.
"Çocuğa dünyada sorunları çözmek için bu yöntemi kullanan insanların olduğu, ama onun gibi birçok genç şiddetin çözüm yöntemi olmadığını bilerek büyürlerse bunun değişebileceği anlatılmalı. 'Ben de sana yardımcı olacağım' denmeli."
Şiddet gören çocukların öğrendiği şeylerden biri, "Yeteri kadar büyük, güçlü, iriysen, istediğini elde etmek için sen de şiddet uygulayabilirsin" öğretisi.
"Çocuğa korunacağının güvencesini verin"
Şiddet gören çocuğa "suçlu değilsin" mesajının ve korunacağının güvencesinin verilmesinin önemli olduğunu söyleyen Yılmazçetin Eke "Yetişkinlerin de yanlış yapabileceği bilgisini verin" diyor.
"Başa çıkma mekanizmalarını güçlendirin"
Yılmazçetin Eke çocukların da hayal kırıklığını tolere etme, zorlukları çözebilme, çatışma çözme becerileri gibi başa çıkma mekanizmalarının olduğunu anımsatıyor, "Bunların güçlendirilmesi gerek. Ailelerin bu konuda bilgi edinmesi en önemli araçlardan biri" diyor. (TK/GG)