Hükümet Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) zorunlu din dersinin eğitim hakkı ihlali olduğunu söyleyen kararına rağmen adım atmazken, Amasya'da öğretmen ve yöneticilerden dini baskı gördüğünü söyleyen dört öğrenci okul değiştirdi.
Strasbourg mahkemesi geçen ay verdiği kararda dersin içeriğinin değiştirilmesinin yetmeyeceğini, dersin zorunlu kalması halinde yöneticilerin keyfi uygulamaları önünün açık olacağını söylemişti.
Mahkeme hükümetten eğitim sistemini ve yasalarını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne Ek 1 nolu Protokol'ün 2. maddesine uyumlu hale getirmesini istemişti. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik "Karar bireysel, genellenemez" derken Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Sait Yazıcıoğlu da kararın sadece bir bölümünü öne çıkararak "sadece müfredatla ilgili olduğunu" belirtmişti.
Hükümet konunun yeni anayasa çalışmaları kapsamında değerlendirileceğini söyledi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) önümüzdeki hafta sonu anayasa taslağı üzerinde çalışmak üzere toplanacak.
"Kapanın, namaz kılın..."
Radikal'in haberine göre eğitim gördükleri ve pansiyonunda kaldıkları Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde dini baskı gördüklerini iddia eden dört öğrenci okul değiştirdi. Amasya Milli Eğitim Müdürü Necati Akkurt şikâyetleri doğrulayarak, "Soruşturmamız devam ediyor" dedi.
Dokuzuncu ve onuncu sınıf öğrencileri olan H.D., G.D., Ş.Ç. ve Ş.D., Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri Ahmet A. ve kaldıkları pansiyonun müdür vekili Özlem Y. tarafından, namaz kılmaları ve kapanmaları yönünde baskı gördüklerini ileri sürdü. Öğrenciler İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikâyette bulunduklarını söyledi.
Velilerden Zekiye Ç., "Kızımız baskılardan bunalıma girdi" dedi. Bilgisayar öğretmeni olmayı istediğini söyleyen Ş.Ç., okulu bırakmak zorunda kaldığı belirterek bu hayaline kavuşamayacağını dile getirdi. Ş.C., Din Kültürü öğretmeni Ahmet A.'nın kendilerine sürekli, "Kapanın, oruç tutun, namaz kılın, dini kitaplar okuyun, bu kitapları okula getirin" dediğini belirtti. (EÜ)