Samsun Ayvacık’taki Eynel Ortaokulu’nun Türkçe öğretmeni Aynur Özdal, köylerde okulların kapatılıp öğrencilerin merkez okullarda öğrenimine devam etmesiyle birlikte, boş kalan köy okullarını yetişkin kütüphanesine çevirmek için ‘’Sürdürülebilir Okur-Yazarlık Seferberliği’’ projesini başlattı.
İncirli köyündeki okulla projesine başlayan Özdal, okulun hasarlı olmasından dolayı inşaatına henüz geçebildiklerini ifade etti. Ekim ayı gibi, okulun onarımı tamamlandıktan sonra, ilk kütüphanenin açılışının yapılacağını belirtti.
Özdal, projeye dair çok fazla ilginin olduğunu da dile getirirken, başka şehirlerden böyle bir proje gerçekleştirmek için arayanları desteklediğini ve prosedür hakkında onları bilgilendirdiğini de ekledi.
Projeye destek vermek için kitap yollamak isteyenlerin güncel ve yıpranmamış psikoloji, çocuk gelişimi, bahçecilik, tarım, roman gibi kitaplar gönderebileceğini söylerken, dergi ve ansiklopedilere şu anlık ihtiyaç olmadığını dile getirdi.
"Köyde sürece olumlu bakıyorlar"
Kendini ‘eylem insanı’ olarak tanımlayan Özdal, ‘’Sürdürülebilir Okur-Yazarlık Seferberliği’’ projesinin süreci hakkında özetle şunlara yer verdi:
‘’Köylere veli ziyaretleri yaparken durumu orada gördüm. Milli Eğitim’e proje sundum. Bu okulları köy kütüphanesine, yetişkin eğitim alanına dönüştürmek için ‘Sürdürülebilir Okuryazarlık Seferberliği’ başlattım.
‘’Bu şekilde gerçekleştirilen bir proje olmadığından prosedürü bulmak için çok uğraştım. Resmi olarak böyle bir uygulama olmadığı için isim koymak gerekiyor. Sorumluluğun kime ait olacağı gibi denetlemeleri yerine oturttuk.
‘’Köylünün asıl olarak maddi sıkıntısı yok ve sürece olumlu bakıyorlar.
‘’Bana hep eleştiriler geliyor ‘üç, beş sene sonra eser kalmayacak bu yaptığından’ diyorlar. Ama ben bunu sürdürülebilir olması için fikirler üretiyorum. Böyle bir proje için bu emeği vermeye gönüllüyüm.‘’
"Okul köyden çıkınca köylü kendiyle kalıyor"
Özdal, Kütüphane’nin yetişkinlere odaklı olmasının amacını köylüyü de bilinçlendirebilmek adına yaptığını ifade ediyor.
‘’Köyde boş kalan okulları dönüştürmenin de amacı bu. Okullar, köyden çıktıktan sonra köylü kendiyle baş başa kalıyor. Okulu köyden çıkardığımızda, yalnızca çocukları eğitmiş olursunuz.
“Köydeki kadınlarla kitap kulübü kuracağız. Halk Eğitim’le de görüştüm, İŞKUR kursları açacağız.
"Eğitimciler de yetişkin kütüphanelerinde eğitim verecek"
‘’İstanbul’dan Ankara’dan değerli profesyoneller ve eğitim kurumları seminer ve eğitim vermek istiyor. Bunların da bir planlamasını yöreye uyarlayarak gelen eğitimcilerin eğitim verebilmeleri için bir alan olacak.
‘’Okulun lojmanlarını da onarıyoruz, eğitmenlerin köyde kalması için. Köylümüz ve gelen hocamız içinde iletişim şansı olsun diye. Eğitimcilerimizin köyümüzü tanıma şansı olsun. Etkileşimi sağlamak benim için çok önemli.
‘’Amacımız, binaya onların (köylülerin) ayaklarını alıştırabilmek.’’ (PD/BK)
*Adres: Eyüpsultan mah. EÜAŞ sitesi 3/C Ayvacık-Samsun