* Fotoğraf: AA
Eğitim-Sen, 27 Aralık’ta açıklanan 2022 sözleşmeli öğretmen atamaları mülakat sonuçlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada sonuçların “haksız ve adaletsiz” olduğunu söyledi.
Mülakat sınavı ile sözleşmeli öğretmen alımının uygulanmaya başladığı tarihten bu yana çok sayıda mağduriyet yaşanmasına neden olduğunu söyleyen Eğitim-Sen, söz konusu uygulamanın siyasi kadrolaşma için kullanıldığını kaydetti.
Açıklamada geçtiğimiz Kasım ayında 15 bin sözleşmeli öğretmen alımında yapılan mülakat sonuçları açıklandığında yazılı sınavdan yüksek puan almasına rağmen çok sayıda öğretmenin düşük puan verilerek elendiği, elenenler arasında kendi alanında doktora yapan ve KPSS’de birinci olan bir öğretmenin bulunduğu da hatırlatıldı.
TIKLAYIN- "Atamalar liyakatsız, taşımalı eğitimde planlama yok"
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Torpil ve siyasal kayırmacılık”
“Mülakat sınavına dayalı tüm uygulamaların ‘siyasal kadrolaşma’nın önünü açarak sayısız haksızlığa neden olduğu bilinmektedir. Sınava girenlerin aldıkları puanlara bakılmaksızın iktidarın dünya görüşüne uygun olanlar başarılı olurken, iktidarın dünya görüşüne yakın olmayanların taraflı ve kasıtlı değerlendirmeler sonucunda elendiği bilinmektedir.
“Sözlü sınavların/mülakatların nesnel olmadığı açıktır. Bu sınavların sonucunu belirleyen, sınavı yapanların siyasal ideolojik tutumları ve buna bağlı olarak oluşan öznel yargılarıdır. İçerik bakımından yargısal denetimi olanaksız kılan mülakat uygulaması torpile, siyasal kayırmacılığa en elverişli sınav biçimi olduğu için iktidar ve MEB tarafından benimsenmektedir.
“MEB güvenilmez bakanlık”
“Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 19 yılda ortaya koyduğu pratik, MEB’in hemen her konuda olduğu gibi, öğretmen atamaları ve mülakat konularında da en güvenilmez bakanlık haline gelmesini sağlamıştır.
“Eğitim sisteminde yapılmak istenen değişiklikler başta olmak üzere, yapılan her atama ve sınavın şaibeli olduğu yönünde kamuoyunda geniş bir yargı oluşmuştur. Geçtiğimiz ay yapılan mülakatlarda yüksek puan almasına rağmen düşük sözlü not verilerek elenenlerin durumu bu düşünceyi pekiştirmektedir.
“Değerlendirmeler nesnel değil”
“Ölçme ve değerlendirme üzerine yapılan bilimsel çalışmalarda, ‘değerlendirmenin nesnelliği’ ile ‘puanlama güvenirliliği’ birlikte ele alınmaktadır. Bir sınavın güvenirliliği öncelikle, yanıtların değerlendirilmesindeki nesnelliğe bağlıdır. Nesnellik, sorulara verilen yanıtlara göre değerlendirme yapmak demektir.
“MEB, öğretmen atamalarından eğitim yöneticilerinin belirlenmesine kadar her alanda doğrudan ‘siyasal torpil’ uygulamasını çağrıştıran mülakat gibi taraflı yöntemler değil; liyakatin temel alındığı, objektif, bilimsel ölçütlere dayanan ve kimsenin kafasında soru işareti oluşturmayacak yöntemler belirlemelidir.
“Taraflı uygulamalardan vazgeçilmeli”
“Kamu personelinin işe girme ve görevde yükselmelerinde tamamen taraflı bir uygulama olan ve doğrudan siyasal torpili çağrıştıran bütün uygulamalardan vazgeçilmeli, öğretmen ya da kamu görevlisi olma koşullarını taşıyan herkes cinsiyet, inanç farklılığı, etnik kimlik ya da siyasi görüş ayrımı yapılmadan kamuda istihdam edilmelidir.”
- NOT: Eğitim-Sen’in 2020-2021 eğitim-öğretim yılında öğretmen ihtiyacı ile ilgili yaptığı Nisan 2021 tarihli çalışmanın sonuçlarına göre, Türkiye’de 2020-21 eğitim öğretim yılında öğretmen açığı 109 bin 616, ücretli öğretmen sayısı ise 69 bin 326 olarak tespit edildi.
Sosyal medyada "mülakata hayır" sesi
Sonuçların açıklanmasının ardından yüksek puan almalarına rağmen atanamadıklarını belirten birçok öğretmen de konuyla ilgili sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla tepkilerini dile getirdi.
ÖSYM'nin yayınladığı puan tablolarına da paylaşımlarında yer veren öğretmenler '#mülakatahayır' etiketi ile birlikte "Neden atanamadık?" paylaşımlarında bulundu.
Sultan Fidan isimli bir Twitter kullanıcısı, aldığı KPSS sosyal medya hesabından paylaşarak "İki yıldır emek verdiğim, gecemi gündüzüme kattığım KPSS' de, bölümümde 1. Oldum. Alanımda doktora yapıyorum. Hangi kıstasa göre elediniz?" ifadelerini kullandı.
#mülakatahayır
— sultan fidan (@sultanfidanp) December 28, 2021
İki yıldır emek verdiğim, gecemi gündüzüme kattığım KPSS' de, bölümümde 1. Oldum.
Alanımda doktora yapıyorum.
Hangi kıstasa göre elediniz ?@RTErdogan @tcmeb pic.twitter.com/AZGzWGXoha
(TP)