Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) kapsamında bu Pazar yapılacak olan Eğitim Bilimleri Sınavı öncesinde yazılı bir açıklama yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim- Sen) Merkez Yönetim Kurulu, öğretmen açığı ile işsiz öğretmen sayısı arasındaki farka dikkat çekerek işsiz öğretmenlerin tamamının iş güvenceli olarak kadroya alınması istedi.
Sınav sistemine güven kalmadı
KPSS'deki kopya iddialarıyla ilgili soruşturmaların henüz sonuçlandırılmadığı belirtilen açıklamada, "Yaşanılanlar açıkça göstermiştir ki gençlerimizin hayatlarını kuşatma altına alan sınav sistemine hiçbir güven duygusu kalmamıştır. Kaldı ki sınavın ölçme ve değerlendirme kriterlerin bilimselliği ve adaleti de tartışmalıdır" dendi.
KPSS engelini aşamayan kişilerin atamasının yapılmadığına dikkat çekilen açıklama şöyle devam ediyor:
"Sınavın iptal edilmesinin hemen arkasından Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun öğretmen ihtiyacının ücretli öğretmenlerle kapatılacağını ifade etmesi KPSS'yi meşrulaştırma çabalarıyla çelişmektedir. Çünkü 'ücretli öğretmenlik' uygulamasında devlet okullarında kadrolu öğretmenlerle birlikte aynı işi yapan ücretli öğretmenler ders vermektedir.
"Ataması yapılmayan bir öğretmen ya güvencesiz ve ağır çalışma koşulları altında dershane öğretmenliği yapmaktır ya da ders karşılığı ücret alarak, iş güvencesi tamamen okul müdürünün iki dudağı arasında bulunan ücretli öğretmen olarak çalışmaktır. Bakanlığın istihdam stratejisinin 'iş güvencesiz öğretmen' üzerinden şekillendiği gözlenebilmektedir."
Herkese kadro, işsizlere sosyal güvence
Eğitim- Sen açıklamada KPSS'nin yarattığı mağduriyetleri ortadan kaldırmak için şu önerilerde bulundu:
*Öğretmen açığı ile işsiz öğretmen sayısı arasındaki denge de düşünülerek, işsiz öğretmenlerin tamamının kadrolu iş güvenceli olarak atamalarının yapılması,
*Çalışma yaşamı içinde olması gereken herkese kadrolu iş güvenceli çalışma olanağının sağlanması,
*Bu düzenlemeler kapsamlı ve uzun vadeye yayılmayan bir plan dahilinde hayata geçirilinceye kadar işsiz kalan her bireye insanca yaşama olanağı sağlayacak bir "yurttaşlık geliri ve sosyal güvence" sağlanması gerekmektedir. (SP)