Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bugün 60 bin 375 öğretmen adayının 18 bin 18’ini kadrolu ve sözleşmeli olarak atadı.
bianet ataması gerçekleştirilemeyen, sözleşmeli atanan, sözleşmeli olup kadrolu atanmayı bekleyen öğretmen ve öğretmen adaylarıyla konuştu.
180 bin olduğu iddia edilen öğretmen açığına rağmen 18 bin öğretmen atanması üzerine Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) uygulamayı eleştirdi.
“Ücretli öğretmenlikle bir yerine üç kişi çalıştırıyorlar”
Üç yıldır Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girerek atanmayı bekleyen Edirne Üniversitesi sınıf öğretmenliği mezunu bir kadın, “Geçen yıl bir dönem vekil öğretmenlik yaptım. Bu yıl KPSS’ye dershaneye giderek hazırlandım ama 81 puan almama rağmen açıkta kaldım. '180 bin öğretmen açığı var' diyorlar fakat sadece18 binini atıyorlar. Dışardan ücretli öğretmenlikle bir yerine 3 kişi çalıştırıyorlar. Çok farklı işler dönüyor" diyor.
“Hizmet, kıdem puanımız yok, sanki havaya çalışıyoruz”
2 yıldır Rize’de sözleşmeli öğretmenlik yapan bir erkekse şöyle diyor:
“Haklarımız kadrolu öğretmenlerle eşit değil. Maaşlarımızda 100 YTL farkın yanında maaşlarımızı çok geç alıyoruz. Maaş kesintilerimizin neye göre olduğunu bilmiyoruz. Bunun yanında emeklilik garantisi yok, hükümet değişince işimiz Bakanlar Kurulu’nun kararına kalıyor. Hizmet, kıdem puanımız yok, sanki havaya çalışıyoruz. Sistem oturmamış, memurlar sözleşmeli öğretmenlerle ilgili yönetmelikleri bilmiyor. Kadrolu öğretmenler okuldan sevk alabiliyor ama biz Milli Eğitim Bakanlığı’ndan almak zorundayız. Ama en kötüsü buraya çakılı kaldık, ne zaman kadrolu olacağımız belli değil.”
“Burada ne kadar kalacağım belli değil”
Bugün yapılan atamalar sonucu Ağrı’ya sözleşmeli öğretmen olarak gidecek bir erkek, “İki kez KPSS’ye girdim. Artık gına gelmişti 'neresi olursa olsun' diyordum. Doğu şartlarında çalışmak biraz zor ama oralardaki öğrencileri de görmek lazım. Asıl sorun burada ne kadar kalacağımın belli olmaması. Kadrolu olarak doğu hizmeti yapsaydım 3-4 yıl ama şimdi belirsizlik var. Sıkıntı buradan çıkamamak düşüncesinde.”
“En kötü ihtimal ücretli öğretmenlik yaparım”
3 yıldır barajı geçemeyen giyim tasarım mezunu bir kadın, “Şu anda iş bakıyorum, ne olursa artık. En kötü ihtimal ücretli öğretmenlikle haftada 30 saat derse girerek 600 YTL kazanırım, boş durmaktan iyidir" diyor.
Eğitim Sen: Sözleşmeli, ücretli öğretmenlik, niteliği düşürüyor
Eğitim Sen bugün yaptığı yazılı açıklamada, öğretmen 180 bin olan öğretmen açığı sorununun sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik istihdamı ile aşılamayacağının altını çizdi.
Açıklamada, Eğitim-Sen yapılması planlanan atamaların dışında her yıl en az 50 bin kadrolu öğretmen ataması yapılması ve sözleşmeli, ücretli vb. öğretmenlik uygulamasına derhal son verilmesi gerektiğini söyledi.
“Bu tür istihdam politikaları sonucu, ücretli ve sözleşmeli öğretmenler, pek çok sosyal ve ekonomik haktan yoksun kalıyor. Bu durum, eğitimin zaten düşük olan niteliğinin daha da düşmesine neden oluyor.”(NV/EZÖ)