Mahkeme, Emekli Org. Yavuz'un kaleme aldığı ve "Akşam" gazetesinin 27 Ekim 2004 tarihli nüshasında yayımlanan "Cumhuriyetimiz ve Kürtçülük" başlıklı yazı ile ilgili, "Davacıların kişisel haklarına hukuka aykırı biçimde saldırıldığı iddiasına dayalı manevi tazminat talebi yerinde görülmemiştir" dedi.
Mahkeme : Hak ettiniz!
21 Aralık 2005'te alınan ve davacılara geçtiğimiz günlerde tebliğ edilen kararında mahkeme, Azınlık Hakları Raporu ile ilgili dava sürüyorken, "Şahsiyet haklarının helale uğradığını iddia eden iki kişi böyle sert ve eleştiriden üzüntü duyacak idi ise, öncelikle kendisinin bu ağır eleştiriye davet edebilecek söz ve davranışlardan sakınması gerekirdi" tespitini yaptı.
Kurul Başkanı Kaboğlu ve raporu hazırlayan Komisyonun Başkanı Oran'ın 7 Ocak 2005'te açtığı dava ile ilgili mahkeme şöyle diyor:
"Yargıtay içtihatlarında davacının ortak kusuru davalı tarafın eylemindeki hukuka aykırılığı oradan kaldırılacak yoğunluk oranda ise tazminata hükmedilemez (...) Manevi tazminata hükmedebilmek için manevi zararın, yani ihlalin ağır olması yetmez. Ayrıca kusurunun da ağır olması gereklidir."
Mahkeme sözlükte "zibidi" sözcüğünü aradı
Azınlık Raporu'nda "Türkiyelilik" kavramını önerdikleri için iki öğretim üyesine "zibidi" denmesini değerlendiren mahkeme, Türk Dil Kurumu'nun 1998 tarihinde hazırlanan 9. baskılı Türkçe Sözlük'teki anlamına atıf yaparak bu kelimenin, "(1)Gülünç olacak derecede kısa ve dar giyinmiş olan, (2) Yersiz ve zamansız davranışları olan kimse" anlamına geldiği kanaatine vardı.
Yavuz'un yazısında, "Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Azınlık Hakları Komisyonu'nun raporuna imza atan bir avuç zibidiye, bir grup sahibinin sesi yazardan, bazı 'monşer' emekli büyükelçiye kadar birçok kişi ve makam, mevcut hükümetin yetersizliğinden ve AB 'hastalığı'ndan yararlanarak, Cumhuriyetimizin 'temel direği' olan Anayasamızın hem de 'değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez' maddelerinin değişmesi gerektiğini söylüyorlar (...)" şeklindeki ifadelere yer verilmişti.
Öğretim üyelerine dava devam ediyor
Yayımladıkları Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar Çalışma Grubu Raporu nedeniyle Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 15 Şubat'ta yargılanmaya başlayan Prof. Dr. Oran ve Prof. Dr. Kaboğlu'nun, Ceza Yasası'nın 216/1 ve 301/2 maddeleri uyarınca 1,5 ile 5 yıl arasında hapisleri isteniyor.
Dünyada birçok yerinde öğretim üyeleri ortak veya ayrı ayrı yayımladıkları bildirilerle Oran ve Kaboğlu'nun yargılanmasını kınamıştı.(EÖ/KÖ)