Öğretim Üyeleri Derneği (ÖÜD), kanun hükmündeki kararname (KHK) ile Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) üye atanma şartlarının değiştirilmesi kararından geri dönülmesi için yaptığı imza kampanyasını tanıttı.
TÜBA üyeleri, bünyelerine yeni katılacak bilim insanlarını kendileri seçiyorlardı. Ancak yapılan değişiklikle, üyelerin üçte birini Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üçte birini de Bakanlar Kurulu atayacak. Bilim insanları karardan geri adım atılmazsa istifa edeceklerini duyurmuştu.
"Üniversiteler de hükümete baskı kurmalı"
Taxim Hill Otel'de yapılan basın açıklamasında ÖÜD Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, zaten 1980'de getirilen YÖK ile üniversitelerin özgürlüğünde engel varken, şimdi de TÜBA'nın özerkliğinin ortadan kaldırılmak istenmesinin çok endişe verici olduğunu söyledi.
Yeşildere, eğer TÜBA'nın kendi içinde sorunları varsa bunu yine kendi içindeki bilim insanlarının çözmesi gerektiğini, siyasi iktidarın bu yapıda alacağı kararların da siyasi olacağını belirtti.
"İmza metnimiz hükümete ve muhalefete çağrı niteliğindedir. Ayrıca üniversitelerin rektörlerine de sesleniyoruz: Senatoda çıkartacağınız karalarla hükümete baskı kurmalısınız"
ÖÜD Yöneticisi Esen Aslandoğan ise bu kararın bilim insanlarına "siz kendi kendinizi yönetemiyorsunuz" demek anlamına geldiğini bunun da kaygı verici olduğunu söyledi.
"Kararın iptalini istiyoruz"
Yaklaşık 500 öğretim üyesinin imzaladığı metin, başta cumhurbşkanı olmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı ve milletvekillerinden akademiz özerkliği hiçe sayan bu kararnamenin iptal edilmesini talep ediyor.
İmza metni şöyle:
"Hükümet, TÜBA'nın "bilim akademisi" kavramının özüne aykırı bir müdahalede bulunarak akademinin yapısını tümüyle siyasi tercihlere açık hale getirmiştir. Bu düzenleme ile TÜBA üyelerinin üçte birini Bakanlar Kurulu, üçte birini ise YÖK belirleyecektir. Böyle bir modelin benzeri hiçbir ülkede olmadığı gibi, böyle bir modele dayanan bir kuruluşa bilim akademisi denemeyeceği uluslararası düzeyde benimsenmiş bir ilke.
Hükümetin TÜBA'yı yeniden biçimlendirme hareketi, dünyadaki özerk bilim akademileri geleneğiyle taban tabana zıt, ülkemizin bilimsel gelişmesine, akademilerin tanımında bulunan özerklik ilkesine, akademik özgürlüğe vurulmuş çok ciddi bir siyasi darbedir. Hükümetin aldığı bu olumsuz karar, ülkemiz öğretim elemanları, uluslararası kurum ve kuruluşlarca derin kaygı uyandıran bir gelişme olarak değerlendirilmekte.
Biz aşağıda imzası bulunan öğretim elemanları, sayın Cumhurbaşkanı ve TBMM başkanı ile milletvekillerinden akademik özerkliği hiçe sayan bu kararnamenin iptali konusunda duyarlı davranmalarını bekler ve dünyadaki bilim akademilerinin kendilerini yöneten özerk kurumlar olduğu gerçeğini hatırlatmak isteriz. Kararnamede öngörülen uygulamanın hayata geçirilmesi, ülkemizin evrensel düzeyde tanınır bir Bilimler Akademisinin artık hiç olmaması anlamına gelecek."
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Yücel Kanpolat ve üyelerden oluşan bir heyet, 24 Eylül'de cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmüş ve KHK ile ilgili kaygılarını iletmişti. TÜBA yaptığı açıklamada, görüşmenin olumlu geçtiğini belirtmişti. (NV)
İmzalayanları görmek için tıklayınız.