Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) çalışanlarından 12'sinin görev yerlerinin değiştirilmesi, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nda (ALES) yaşanan skandallar sonrası "faturanın personele çıkartıldığı" yorumlarına neden oldu.
Çünkü birkaç gün önce Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan süreci değerlendirirken "Ali Demir içeriden yanlış yönlendirildi" açıklaması yapmıştı. Görevinden alınıp transfer edilen personel ise memurlar sınav hizmetleri, test araştırmaları ve bilişim işlemleri birimlerinde görevliydi.
YÖK, çalışanlara fatura çıkarıldığı iddiaları hemen yalanladı. Yetkililerinin açıklamasına göre bu personel zaten YÖK'ten ÖSYM'ye geçtiği ve şimdi de geri çağrıldılar. Kadroları daha önce ÖSYM'den YÖK'e geçen yaklaşık 150 çalışan bulunuyor. Bu değişiklik 2 Mart'ta çıkan "6114 Sayılı Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun" ile yapılmıştı. Ancak ÖSYM'nin işleyişinin aksamaması için bu personel geçici görevli gösterilerek transfer edilmemişlerdi.
Yükseköğretim Geçiş Sınavı'ndaki şifre iddiaları üzerine avukat Ahmet Gürol Şağban, Konyalı lise öğrencisi M.O.A. adına sınavın iptali istemiyle Ankara 7. İdare Mahkemesinde dava açmıştı. Dün (16 Mayıs) Ankara 7. İdare Mahkemesi de yürütmenin durdurulması istemini reddetti.
Bunun üzerine avukat Şağban, reddi hâkim talebinde bulundu. Şağban "Ankara 7. İdare Mahkemesi Başkanı Hâkim Ertan Demirci, üye hâkimler Muhittin Karataş ve Hasan Nafi Kocabeyoğlu'nun davada tarafsızlıklarını yitirdikleri gerekçesiyle, çekilmeleri yönünde reddi hâkim talebinde bulundum" açıklamasın yaptı.
Dava sürerken YGS sınavının sonuçlarına itiraz eden öğrenci sayısı 20 bini aştı.
YGS'de şifre iddialarını soruşturan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 11 Mayıs'ta ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında "görevi kötüye kullanma" iddiasıyla soruşturma istemişti. Ancak bu soruşturmanın yapılabilmesi için YÖK onayı gerekiyor. Ancak aradan yaklaşık bir hafta geçmesine karşın evraklar hâlâ hazırlanamadı.
Öte yandan ÖSYM bu süreç boyunca yaptığı hatalardan dolayı "özür dilemeye" devam ediyor.
Uğur Erdem Tur isimli ÖSYM mağduru, sonuç belgesinde "Sınava girmediniz" ibaresiyle karşılaşmış ve diğer 20 bin öğrenciyle birlikte itirazda bulunmuştu. ÖSYM hatalı belgeyi düzelterek Tur'un puanını 391'e yükseltti. Ayrıca ÖSYM'den arayan yetkili, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) başvurularının bitmesine rağmen başvurunun kendilerini tarafından yapıldığını ve başvuru ücreti olan 40 TL'nin de kurum tarafından ödendiğini bildirdi.
ÖSYM geçtiğimiz hafta itirazları değerlendirmek için geceli gündüzlü çalışarak yapılan hataları düzelttikten sonra adaylara telefon açarak özür dilemişti. Daha önce ÖSYM Başkanı YGS'de şifre iddialarının bir süre reddettikten sonra adaylara özür mektubu yollamıştı.