Moda İlköğretim Okulu'nda müdür Hüseyin Ceylan'ın öğrencilere fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladığını saptayan ve şiddetin "terbiye amaçlı" olduğunu söyleyerek savunan müfettiş raporunun kendisi bir suç.
İstanbul Barosu Çocuk Hakları Komisyonu'ndan Avukat Aşkın Yaşar Topuzoğlu, müdür Ceylan hakkında da, raporu yazan müfettişler hakkında da hem savcıların kendiliğinden hem de Milli Eğitim Bakanlığı'nın harekete geçmesi gerektiğini bianet'e söyledi.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Genel Sekreteri Emirali Şimşek de bianet'in sorularını yanıtlarken hukuken nasıl hareket edeceklerini değerlendirdikleri bilgisini verdi. Şimşek raporun müdürü koruma amacıyla yazılmış olduğunun anlaşıldığını da ifade etti.
Çocuğa şiddeti tespit edip onaylayan rapor
Radikal'in haberine göre 2006'da Ceylan'ın öğrencilere şiddet uygulamasıyla ilgili yazılan müfettiş raporunda şu ifadeler var:
"Öğrencilerin ellerine elindeki bando bagetiyle vurması, sınıf disiplinini sağlama ve eğitim/terbiye amaçlıdır. Öğrencilerin sağlığına zarar verilmemiş, bu öğrencilerden ve velilerden de şikâyetçi yoktur. Disiplini sağlamak için eğitim amaçlı olan bu davranışı Danıştay 2. Dairesi'nin 27 Aralık 1978 tarihli kararında belirtildiği üzere, 'Öğretmenin öğrencisini dövmesi, disiplini sağlama amacına yönelik terbiye niteliktedir' kararına da uygun düşmektedir. Söylenen çakı anahtarlığında takılı olup 5 santimetredir. Üzerinde öğrenci ve velilerden gören yoktur. Taşınmasında eğitim açısından bir kusur ve taşınmayacağıyla ilgili yasak da yoktur."
Bu soruşturmanın ardından okulda şiddete karşı çıkan dört öğretmenin görev yerleri değiştirilmişti.
Topuzoğlu: Herkes suç bildiriminde bulunabilir
Çocuğa yönelik şiddetin yasalara göre suç olduğunu anımsatan Topuzoğlu, bu konuda herkesin Ceylan'la ve raporu yazan müfettişlerle ilgili savcılıklara suç bildiriminde bulunabileceğini anımsattı. Topuzoğlu yalnızca fiziksel şiddetin değil, manevi şiddetin de, azarlamanın, aşağılamanın da yasak olduğunu söyledi.
Şimşek: Bilimsel değil
Şimşek de şiddetin asla bir "eğitim aracı" olarak gösterilemeyeceğini, raporun bilimsellikten tamamen uzak olduğunu, esas sorunun "bu zihniyetteki kişilerin görevlerini sürdürmeleri" olduğunu söyledi.
"Bir ilköğretim müfettişinin şiddetin çocuk üzerindeki etkilerini çok iyi bilmesi gerekir. Bu, raporun yanlı hazırlandığını gösteriyor. Amaç müdürü koruyup öğrencileri ve öğretmenleri cezalandırmak."
Şimşek'e göre Milli Eğitim Bakanlığı hiç vakit geçirmeden raporu yazan müfettişler ve okul müdürü hakkında soruşturma başlatmalı. (TK)