Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin objektiflerini öğretmenlere çevirdiği "Bekleyen Soluklar" isimli film, bir türlü atanamayan öğretmenlerin sıkıntılarını yansıtıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, Ağustos ayı sonunda 11 bin öğretmen atayacağını açıklamıştı. Oysa ülkemizde 200 binin üzerinde atama bekleyen öğretmen var. Öğretmenlerin pek çoğu kendi mesleği dışındaki işlerde çalışırken bir kısmı da çok düşük ücretlerle sözleşmeli öğretmenlik yapıyor.
Eğitim fakülteleri her yıl binlerce mezun veriyor ve mezunlarla atanan öğretmenlerin sayısı ters orantılı olduğundan, atanamayan öğretmenlerin sayısı her geçen yıl katlanarak artıyor. Pek çok okuldaki öğretmen açığına rağmen; mevcudunun olması gerekenin çok üzerinde olan sınıflara ve branşlara tek bir öğretmen atayarak öğretmen açığı görmezden geliniyor ve bu kısır döngü nedeniyle öğretmen açığı git gide büyüyor.
Bunların yanı sıra MEB, kendi öğrencilerini yetiştirmekten başka bir isteği olmayan öğretmenleri, ağızlarına bir parmak bal çalarak oyalıyor. Çok düşük ücretlerle sözleşmeli öğretmen ataması yapıyor ve böylece binlerce öğretmen ataması yaptığını söyleyerek hem öğretmen adaylarının içine su serpiyor, hem de "Her şey yolunda" mesajı iletiyor.
Öğretmenler anlatıyor
Öğretmenlerin sesini duyanlar olmasa da, onları fark eden ve onların sesini duyurmalarına katkı sağlamaya çalışan bir film "Bekleyen Soluklar."
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin çektiği kısa film, okullarından mezun olduktan sonra işsiz kalan ya da geçici işlerde çalışan öğretmenlerin hikâyelerini kendi ağızlarından anlatıyor.
Herhangi bir düşsel-kurgusal öykünün değil yaşanan gerçekliklerin anlatıldığı filmde; atanamayan öğretmenlerin yanı sıra mezun olduklarında işsiz kalacakları düşüncesiyle kaygılanan, geleceğin öğretmen adayı olan, eğitim fakültesi öğrencileri de yer alıyor. Sadece hakları olan öğretmenliği, emeklerinin karşılığını alarak yapmak istediklerini bu filmin aracılığıyla duyurmaya çalışıyorlar.
Söylenenlerle uygulananların gerçekte örtüşmediğini, her atama döneminde binlerce sayıda atandığı söylenen öğretmen sayılarının gerçekleri yansıtmadığını ortaya koyan film, öğretmenler özelinde günümüzde yaşanan "işsizlik gerçekliğinin" bir portresini çiziyor. (ÖSÖ/AS)