Milli Eğitim Bakanlığı’nın 'Dershanelerin özel okula dönüşünü kolaylaştıracak yasa hazırlıyoruz' açıklamasıyla başlayan tartışmayı ve oluşan soru işaretlerini Başbakan Erdoğan “Dershane konusunda geri adım yok” diyerek dershanelerin kaldırılacağının kesin olduğunu açıkladı.
Şimdi tartışma dershanelerin kapatılıp kapatılmayacağı değil, dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi noktasına geldi. Diğer yanda Adalet ve Kalkınma Partisi ile Gülen Cemaati arasında medya üzerinden siyasi mücadele ise sürüyor.
Tüm bu karışık tablo içinde dershaneye giden öğrencilerin ve velilerinin ne düşündüğü ise kanun koyucu konumundaki siyasetçilerin çok da gündeminde değil.
Bu konuda onlar ne düşünüyor? Öğrencilere ve velilerini sorduk…
Üniversite sınavına hazırlanan ve haftanın 4 günü dershaneye giden: Kubilay Kurt, Sevim Baki, Beliz Zıypak ve Reyhan Mutlu ile konuştuk. Veli olarak dershanelerin kapatılması ile ilgili ne düşündüğünü Ayşe Zıypak, Feridun Suat Çaldağlı’ye sorduk.
Üniversite sınavlarına hazırlanmak için okulların yetersiz olduğunu ve dershanelerin mevcut eğitim sistemi içerisindeki boşluğu doldurduğunu düşünen öğrenciler, aynı zamanda dershane sisteminin adaletsizliğini de vurguladılar.
Sevim Baki: Üniversiteye girişte zorluk çekerim
11. sınıftan beri dershaneye geliyorum çünkü okulda bize sınava hazırlanabileceğimiz kadar bir şey öğretmiyorlar. O yüzden buraya gelme ihtiyacı duyuyoruz. Eğer dershaneler kapatılırsa üniversiteye girişte zorluk yaşanacağını düşünüyorum ben.
Kubilay Kurt: Hem hatırlamamıza hem ezberlememize yardımcı
Dershaneleri kapatmak yerine okuldaki eğitimi nitelikli hale getirseler zaten dershanelere ihtiyaç kalmayacak. Sadece okula giderek sınav kazanmak çok zor. Şimdi biz liseyi 4 yıl okuyoruz. Sınava birinci sınıfın konuları da dahil. Şimdi lise1’de o konuları ezberliyorsunuz ama 4. sınıfta unutuyorsunuz. Dershaneler hem hatırlamamıza hem de ezberlememize yardımcı oluyor.
Beliz Zıypak: Parası olmayan tek başına hazırlanacak
Eğer okullar yeterli olsaydı dershanelerin kapatılmasını destekleyebilirdim. Bu şekilde bir eşitsizliğin önüne geçmiş olurlardı. Okuldaki öğretmenlerde “nasıl olsa dershanelerde öğreniyorlar” diye bir algı gelişmiş bu yüzden müfredat konularını bile işlemiyorlar. Hepsi böyle olmasa da çoğunluğu böyle. Bir sürü öğretmen açığı ve atanamayan öğretmenler varken dershaneleri kapatıp boşta kalan öğretmenleri ne yapacaklar merak ediyorum. Dershaneler özel okula dönüşürse, parası olan veliler çocuklarını yine okutabilecek ama maddi gücü olmayan öğrenciler tek başlarına sınava hazırlanacaklar.
Bence siyasiler eğitim işine bulaşmasınlar hiç. Şimdi mesela bu hükümet yerine tam tersi bir hükümet gelse halimiz duman, çünkü onlar da direkt eğitim sistemini değiştirecekler.
Reyhan Mutlu: Öğrenciler rekabetten cin gibi olmuş
Geçen yıl Kıbrıs’tan geldim. Üniversite sınavına Türkiye’de hazırlanıyorum çünkü burada bir üniversitede okumak istiyorum. Kıbrıs’ta tek alternatifiniz ÖSYM değil. Her üniversitenin kendi sınavı var, çok basit düzeyde. Üniversiteye girmek de zor değil. Bu yüzden öğrenciler çok rahat ve aralarında rekabet yok. Buradaki eğitim sistemi sadece ders çalışmalarını gerektiriyor, sosyal aktiviteye zaman bırakmıyor. Buradaki öğrenciler rekabetten cin gibi olmuşlar. Ben de etrafımdakileri görüp hırslanmaya çalışıyorum.
Veliler ne düşünüyor
Yıllardır zorlanarak da olsa çocuklarını iyi bir eğitim almaları için dershaneye gönderen veli Ayşe Zıypak da dershanelerin kapatılmasını istese de mevcut eğitim sisteminde dershanelerin kapatılması durumunda çocukların zor durumda kalacağını düşünüyor. Feridun Suat Çaldağlı ise ihtiyaç olmasaydı dershanelerin bu kadar çoğalmayacağını söylüyor.
Ayşe Zıypak: öğretmenler zaten dershaneye gidiyor diyor
Dershanelerin kapatılması gerektiğini düşünüyorum çünkü eşitsizlik yaratıyor. Her veli tonlarca para harcayacak maddi imkana sahip değil. Bizler zorlanarak da olsa çocuğumuz iyi bir eğitim alsın diye gönderiyoruz ama dershaneye gidemeyen ve sınava girecek olan çok çocuk var. Okuldaki eğitim çok yetersiz, öğretmenler “zaten dershaneye gidiyorlar” diye ilgilenmiyorlar. Okulların durumu bu haldeyken dershaneleri nasıl kapatacaklar? Dershanelerin özel okullara dönüşmesi eşitsizliği ortadan kaldırmayacak, yine parası olan okuyabilecek. Dershaneleri kapatacaklarsa okulları yeterli hale getirmeliler. Eğitim yeterli olduğu zaman ben de çocuğumu dershaneye göndermeyeceğim.
Feridun Suat Çaldağlı: Oğlum yeterli eğitim almadığını düşünüyor
Ben hem okul için hem de dershane için para ödüyorum. Oğlum okulda yeterli bir eğitim almadığını düşünüyor. Bu yıl lise için sınava girecek. Bu yıla kadar gitmek istemedi, bu yıl kendisi istedi. Kimseyi zorla bir yere gönderemeyeceğimi düşünüyorum. Zaten devlet okulunda eğitimi beğenmediğim için özel okula yolladım, o yeterli olmadı dershane ile destek verdiriyoruz; şimdi dershaneleri özel okul yapacaklar. İki ayrı özel okula mı yollayacağız çocuklarımızı? (MK/HK)