Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Öğrenci Gençlik Sendikası Girişimi, Genç-Sen adıyla sendikalaşıyor.
Özerk demokratik bir üniversite, yönetimde söz hakkı, parasız eğitim hakkı, ÖSS, barınma, ulaşım, işsizlik, soruşturmalar gibi sorunların dışında öğrencinin işçileştirilip ucuz işgücü olarak görülmesiyle de mücadeleyi amaçlayan ve “Asla yalnız yürümeyeceksin!” sloganıyla yola çıkan Genç-Sen, 15-16 Aralık tarihlerinde Ankara’da kurucu toplantısını yapacak.
Neden öğrenci sendikası?
İnternet sitesindeki açıklamasında "üniversite diploması hem bizler, hem ailelerimiz için yoksulluktan kurtuluş ve iş garantisi olarak görülüyordu" diyen Genç-Sen, eğitim hayatının sonunda gençleri bekleyeninse büyük bir çoğunluk için işsizlik olduğunu vurguluyor.
"Eğitimin bir bütün olarak ticaret alanı haline geldiği süreçte, katkı payları, harçlar, yurt ve kredi gibi sorunlar bizler ve ailelerimiz için daha fazla içinden çıkılmaz hale geliyor. Sermayeye nitelikli işgücü taşıma amacıyla oluşturulan yeni eğitim müfredatıyla yeniden organize edilen meslek liseleri, yüksek okullar ve fakülteler, geleceğin işçisi ve kamu emekçisi olacak bizleri, daha öğrencilik yıllarımızda emek-sermaye çelişkisinin acımasız kollarına itiyor."
Gençler yaptıkları açıklamada şu noktalara dikkat çekiyor:
"Üniversite sermayeye teslim"
"Üniversiteler piyasa dinamiklerinin güdümünde, sadece egemen sınıfların çıkarınca şekillenen bir yapılanma ve üretim içerisinde. Sermayenin üniversiteleri yerine parasız, demokratik ve bilimsel üniversitenin hayata geçmesi için, bizlerin ve hocalarımızın ortak bir zemin yaratması gerekiyor."
"Liseler çetelerin ve şiddetin girdabında"
"Liselerde, ÖSS sınav sisteminin yarattığı tahribatın etkisi altındayız. Eğitim sistaminin içi boşalırken, özel dershanecilik eğitim sisteminin üniversiteye geçişte biricik adresi olarak sunuluyor. Çetelerin, uyuşturucunun girdabına çekiliyoruz. Meslek liseleri staj vb. bahanelerle ucuz emek sömürüsünün alanları haline getiriliyor."
"Örgütsüzlük tek seçenek olarak sunuluyor"
"12 Eylül 1980 askeri darbesi örgütsüz, sesini çıkarmayan, bencil ve piyasayı kutsayan bir gençlik yetiştirmek istedi. Gençliğin her türlü örgütlenme çabası engellendi. Gençlik kendi sorunlarından uzaklaştığı gibi, ortak deneyimlerden, bir arada iş yapma pratiklerinden de uzaklaştırıldı. Sorunlar karşısında ortak bir karşı duruş sergilemek artık kendini bir zorunluluk olarak dayatıyor."
DİSK'in ilkesel kararları
- DİSK’e göre "Öğrenci Sendikası"nın faaliyetlerinin yürütülmesinde yasallık kadar fiili ve meşru mücadele zemini de önemli.
- DİSK’in öğrenci sendikasına herhangi bir çerçeve dayatması söz konusu değil.
- DİSK, "Öğrenci Sendikası"nı sadece bir sendika olarak görmekte, diğer siyasal-demokratik örgütlenme biçimlerinin bir alternatifi olarak kavramamakta.
- DİSK’in mücadele deneyimi "Öğrenci Sendikası"nın kuruluşunda önemli bir zemin.
- DİSK elindeki alt yapının "Öğrenci Sendikası" için kolaylaştırıcı bir rol oynayacağının bilincinde. (GG)