Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma Platformu (TÖDP), Galatasaray Üniversitesi (GSU) Endütri Mühendisliği 3.sınıf öğrencisi Cihan Kırmızıgül'ün serbest bırakılması için basın açıklaması düzenledi; Kırmızıgül'ün beşinci duruşması yarın (14 Eylül) görülecek.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde,sanatçı İlkay Akkaya, Öğretim Üyeleri Derneği Temsilcisi Prof. Dr. Esen Aslandoğan, Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi ve Radikal gazetesi yazarı Dr. Özgür Mumcu, İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Halkın Sesi Partili (HAS) Mehmet Bekaroğlu, İHD İstanbul Şube Başkanı Abdülbaki Boğa, eski Toplum Gönüllüleri Vakfı Başkanı İbrahim Betil ve gazeteci Murat Çelikkan'ın katılımıyla gerçekleşti.
"Eğitim hakkından mahrum bırakılıyor"
Basın açıklamasın okuyan Özgür Mumcu Kırmızıgül aleyhinde dava dosyasında bulunan tek delilin Kırmızıgül'ün boynundaki puşi ve telefonundaki Kürtçe bayram mesajı olduğunu, bu delillere dayanarak Kırmızıgül'ün 20 aydır özgürlüğünden ve eğitim hakkından mahrum bırakıldığını belirtti.
Mumcu, '''Cihan Kırmızıgül'ün 20 aydır neden tutuklu olduğunu bizzat duruşma salonunda duymak için'' ve ''uzun tutukluluk süreleri, Kırmızıgül ve onun gibi nice öğrencinin hayatını karartmasın diye'' herkesi yarın saat 11.00'de Beşiktaş Adliyesi'ne davet etti.
İlkay Akkaya, puşinin ve Kürtçe bayram mesajının mahkemelerce delil olarak kullanılmasının toplumsal bir histeriye yol açtığını, puşi takan insanlara karşı tehlike yarattığını vurguladı.
"GSÜ hocaları duyarlılık göstermeli"
Sırrı Süreyya Önder, ''bu tür mesnetsiz yargılamaların arkasında kamuoyunun bilemeyeceği çok vahim bir şey varmış gibi bir hava estirildiğini'' belirtip, bu davalar karşısında oluşan muhalefin yargının işine karışmakla itham edildiğini belirtti.
Prof. Dr. Esen Aslandoğan, ''her alanda hak ihlallerinin ve özgürlüklere yönelik kısıtlamaların arttığı bu dönemde, bu salonun bize yetmemesi gerekirdi'' diyerek, muhalefetin güçsüzlüğüne dikkat çekti ve bilhassa da Galatasaray Üniversitesi hocalarını Kırmızıgül'ün durumuna duyarlılık göstermeye davet etti.
Mehmet Bekaroğlu da, Kırmızıgül'ün durumunda olduğu gibi TMK'nın çok geniş bir şekilde yorumlandığına ve bu kapsamda görülen davaları kamuoyu olarak dikkatle takip etmemiz gerektiğini belirtti. Bekaroğlu, Hopa olaylarından sonra açılacak davalarda da benzer sorunlar yaşanabileceğine dikkat çekti.
"Cihan'ın durumu münferit değil"
Son olarak, söz alan Kırmızıgül'ün avukatı Suat Eren, dava dosyasında parmak izi ve telefon dinlemesi bulunmamasına, ev ve üst aramasında suç unsuruna rastlanmamasına ve gizli tanığın ifadesini geri çekmiş olmasına rağmen, Kırmızıgül'ün tutuklu olarak yargılanmasının keyfiliğine vurgu yaptı.
Cihan'ın durumunun münferit bir durum olmayıp bu şekildeki tutuklu yargılamaların çok yaygın olduğunu belirten Eren, Cihan'ın davasına sahip çıkılmasının konuya ilişkin kamuoyu yaratılması bakımından çok önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. (NV)
* Bu haberi Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma Platformu üyeleri hazırladı.