Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) hükümetin Meclise sunduğu öğrenci affı tasarısının üniversite çevrelerinden görüş alınmadan hazırlandığını, bu haliyle eğitimin niteliği açısından sorun yaratacağını söyledi.
Herkesin kesintisiz eğitim hakkını savunduklarını söyleyen sendika yetkilileri, affın seçimlerden önce gündeme getirilmesini de eleştirdi; hükümetin böylece gençlerin oylarını almayı amaçladığını söyledi.
Eğitim-Sen, konunun sadece affın kapsayacağı tarihler açısından tartışıldığını belirtti; uygulamanın eğitim sistemine ve genel olarak toplum üzerinde yaratacağı sonuçların hesaplanması ve planlanması gerektiğini vurguladı.
Üniversite mezunu olanların istihdam edilemediğini belirten sendika, affın da bu durumu derinleştireceğini söyledi; tasarının istihdam sorununa dair çözümlerle birlikte ele alınmasını istedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun 2006'da, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan'ın soru önergesini yanıtlarken verdiği bilgiye göre Türkiye İş Kurumu kayıtlarında yüksekokul ve üniversite mezunu işsiz sayısı 20022'de 21 bin 523, 2003'te 46 bin 625, 2004'te 76 bin 724, 2005'te ise 57 bin 892 olarak görünüyordu.
Sendika ayrıca 1980-1995 arasında üniversiteden ayrılanların "daha önceki aflardan yararlanmamaları koşuluyla" bu aftan yararlanabilmesini öngören tasarının "eşitsizliğe yol açacağını" söyledi.
Son olarak başvuru süresinin iki ayla sınırlanmaması gerektiğini vurgulayan Eğitim-Sen, açık Öğretim Fakültesi öğrencilerinin de kapsam içine alınmasını istedi.
Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere, bianet'e, affa karşı olduklarını, bunun siyasi bir tercih olduğunu, afların üniversitenin niteliğini düşürdüğünü söylemişti. (EÜ)