Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlileri Ayseli Yıldız ve Duygu Türker'in konuşmacı olarak katıldığı panelde, öğrencilere küreselleşen dünyada insan hakları kavramının yeni boyutları anlatıldı.
Bireysel haklara sahip çıkabilmek için yurttaşların öncelikle yasalar çerçevesinde haklarının ne olduğunu öğrenmeleri gerektiğini belirten Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ayseli Yıldız, "Türkiye ve Avrupa'da yaşanan bütünleşme süreciyle birlikte insan hakları alanında sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde ciddi çalışmalar yapılıyor" dedi.
Sosyal politika alanında birçok konunun halen üye ülkeler düzeyinde değerlendirildiğini söyleyen Yıldız, ekonomik ve parasal birlikle, yeni bir ivme kazanan bütünleşme sürecinin ve toplumsal ekonomik gelişmelerin de bu alandaki düzenlemelerin artmasına neden olduğunu ifade etti.
"Üye ülkelerdeki insan hakları politikaları artık evrensel ölçekte denetleniyor ve uluslararası kuruluşların gözetiminde gerçekleştiriliyor" diyen Yıldız şöyle devam etti:
"Bu bağlamda, özellikle iş hukukunda, gençlerin korunması, çalışma saatlerinin belirlenmesi, kısmi süreli ve belli süreli çalışmaların hukuksal statüye kavuşturulmasında AB'nin bağlayıcılığı var."
Öğrencilerin sorularıyla katıldığı ve AB'ye tam üyeliğin gençliğe neler getireceğinin de masaya yatırıldığı toplantıda konuşan Duygu Türker de, AB'nin kadın-erkek eşitliğine özel önem verdiğini söyledi.
Türker, "Birlik, kadın, erkek eşitliği alanında da, üye ülke mevzuatları ve uygulamalarını geliştiriyor. Bu çerçevede eşit işe eşit ücret prensibi, istihdama giriş, mesleki eğitim, terfi ve sosyal güvenlik sistemlerinde de eşitlik ilkesini ön planda tutuyor" dedi.
İnsan Hakları Haftası kapsamında düzenlenen panelde, Türkiye'de AB'ye tam üyelik sürecinde insan hakları alanında çıkarılan uyum yasalarının tam olarak işlerlik kazanmadığına vurgu yapılırken; insanın haklarıyla yaşadığı ve insanının da bu doğrultuda sürece katılabileceği belirtildi. (KÖ)