Öğrenciler, üniversite idaresinin yasal ek sınav hakkını da kendilerine tebliğ etmediğini iddia ediyor.
Ceza alan öğrencilerin tesadüfen ele geçirdiği, ek sınav hakkı ile ilgili üniversite içi yazışmaların üzerine düşülen bir notta da, ek sınav tarihinin Ağustos'un ilk haftası olarak belirlenmesi isteniyor, o tarihe kadar üniversite avukatının öğrencilerin lehine olan kararları okul lehine değiştireceği vurgulanıyor.
Öğrencilerin avukatları, okul yöneticileri ve memurlar hakkında "görevi kötüye kullanma" ve "görevi ihmal"den dava açmaya hazırlanıyor.
Dayak, gözaltı, ceza
İTÜ'de geçtiğimiz yıl yeni kayıt yaptıran öğrencilerden istenen 180 milyon lira "zorunlu bağış"la ilgili, velileri, "dilekçe vererek bu bağışı ödememe hakkınız var" diye bilgilendiren öğrencileri polis döverek gözaltına aldı.
Üniversitenin başlattığı soruşturma sonucu 13 öğrenci okullarından bir dönem uzaklaştırma, dokuzu ise kınama cezası aldı. Uzaklaştırma cezası alan öğrenciler yürütmeyi durdurma istemiyle İdare Mahkemeleri'ne dava açtı. Ancak, farklı idare mahkemelerinde görülen davalarda, farklı kararlar çıktı. Altı öğrenci için lehte karar çıkarken, mahkemeler diğerleri için aleyhte karar verdi.
Sınav hakkı verilsin
Üniversitenin hukuk müşaviri Pervin Erol, 28 Mayıs 2002'de okul yönetimine yazdığı bir yazı ile yönetimi, İdari Yargılama Usul Yasası'nın 18. maddesi uyarınca yargı kararlarının bir ay içinde yerine getirilmesinin sağlanması konusunda uyardı. Erol, bu amaçla, lehlerinde karar verilen öğrenciler için sınav hakkı verilmesi ve bunun öğrencilere tebliğ edilmesi gerektiğini belirtti.
Sınav yapılsın ama...
İTÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Naciye Talınlı'nın imzasıyla 5 Haziran günü Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'na gönderilen yazıda, söz konusu öğrencilere, yaz okulu dönemi olan 5 - 9 Ağustos tarihleri arasında sınav takvimi oluşturulması istendi.
Talınlı'nın yazısının altına el yazısıyla düşülen notta, "öğrencilerin bağlı olduğu fakülte dekanlıklarına üniversite hukuk müşaviri Pervin Erol'un öğrencilerin lehine verilen kararları 5 - 9 Ağustos tarihine dek iptal ettireceğinin bildirilmesi ve sınavların bu tarihten önceye alınmaması" belirtildi.
Görevi kötüye kullanma
Öğrenciler, ek sınav tarihlerinin kendilerine tebliğ edilmemesiyle ilgili olarak avukatları aracılığıyla okul yönetimi ve memurlar hakkında görevi ihmal ve kötüye kullanma iddiasıyla dava açmaya hazırlanıyor.
Olayın ortaya çıkması üzerine okul idaresinin telaşlandığını belirten öğrenciler "Öğrenci İşleri Daire Başkanı Mehmet Türksezer, okulun avukatıyla konuştuktan sonra bizden özür diledi. Hatalarını telafi etmek için bize Şubat ayı için sınav hakkı vereceklerini söyledi" dedi.
Öğrenciler, "Herhangi bir soruşturma veya ceza aldığımızda, okul idaresi ailelerimize bile ulaşabiliyor. Yapılan kötü niyet taşıyor" dediler.
İTÜ: Tebligat yapıldı
İTÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı yetkilileri ise tebligatın yapıldığını ancak postadaki aksamadan dolayı öğrencilerin ellerine geçmemiş olabileceğini öne sürdü.
Rektör Gülsün Sağlamer de, yapılanlarda hukuka aykırı bir durum olmadığını belirterek, "Dava öğrencilerin aleyhine sonuçlanırsa ve bu arada sınavlara girip başarılı olsalar da başarısız sayılırlar. Bu nedenle iç yazışmaların üzerine düşülen not bu açıdan herhangi bir karışıklığa meydan vermemek için yazılmış olabilir" dedi. (BB)