Ankara Üniversitesi İnsan Hakları Yüksek Lisans Programı öğrencileri, 22-23 Mayıs’ta Üniversite ve İnsan Hakları Kongresi gerçekleştiriyor.
İnsan hakları alanında çalışan lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin içinde bulunduğu bir ağ oluşturmayı hedefleyen kongreye katılım için bildiri özetleri 1 Mart’a kadar başvuru formuyla beraber [email protected] mail adresine yollanabilir.
Kongre, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisiyken, 1973’te hayatını kaybeden şair Arkadaş Z. Özger anısına düzenleniyor.
Üniversitelerde baskılara karşı
Ankara Üniversitesi İnsan Hakları Yüksek Lisans Programı öğrencileri, kongrenin temasının neden “Üniversite ve İnsan Hakları” olarak belirlendiğini şöyle anlatıyor:
“Hukuk kurallarının; kuralı koyan tarafından dahi tanınmadığı bir dönemde şiddetin Üniversite’nin kapısından üniformasıyla girmesi, piyasalaşmanın kural, bilimsel özerkliğin ve akademik özgürlüklerin istisna haline gelmesi elbette şaşırtıcı değildir. Bizler açısından bu durum insan haklarını savunmanın acil bir gereklilik olduğunun işaretçisidir. Çünkü üniversitenin kendine özgü koşullarından kaynaklanan hak ihlallerinin çoğunun; toplumsal alandaki başka hak ihlalleri ve bu ihlallere karşı yürütülen mücadeleyle doğrudan bağlantılı olduğunu görüyoruz.
“2014 yılı dahi tek başına hem ülke çapında hem de üniversitelerde pek çok hak ihlaline sahne oldu. Bunların arasında siyasi görüş, cinsel kimlik, etnik köken, dini inanç ve benzeri temellerden kaynaklanan ayrımcılık pratikleri akla ilk gelenlerdir. Ayrıca ifade özgürlüğü ve toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılması yasaklarla ve yaptırımlarla engellenmeye çalışılıyor.
“Öğrenci ve akademisyenlerin haklarını kullandıkları için kolluk kuvvetlerince kampüslerden gözaltına alındığına, tutuklandığına ve şiddete maruz kaldığına yine son yıllarda giderek sık şahit oluyoruz. Onlarca öğrenci eğitim-öğretim hakkından maruz bırakılarak hala tutuklu olarak yargılanmaktadır. Bir o kadarı da şaibeli yargılama süreçleri sonucunda hüküm giymiştir.
“Diğer taraftan akademisyenler baskılar ve soruşturmalarla susturulmaya ve böylece eleştirel bilgi üretimi engellenmeye çalışılıyor. Öğrenciler anadillerinde eğitim alamamakta, örgütlenme hakları gasp edilmekte, fişlenmekte ve gözetlenmektedir. Üniversite öğrencilerine ve üniversite çalışanlarına yönelik mobbing, cinsel taciz ve toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık sürmektedir.”
Kongreyle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın. (ÇT)