Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) arasında imzalanan protokolle 81 ilde 81 meslek lisesi TOBB'a devredildi.
TOBB üniversitelerden aldığı destekle bu okullarda atölyeler kuracak, başarılı öğrencilere burs verilecek, müfredata özel sektörün talepleri doğrultusunda şekil verilecek.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Öğrencilerimize, odalarımız bünyesinde staj ve işbaşı imkanı sağlayacağız. Mesleki eğitimde özel sektörün rolü artacak" dedi. Protokolün mutluluk verici olduğunu belirten Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise 2023 hedefleri doğrultusunda eğitimde kendilerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi.
Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan MEB'in 2023 Vizyon Belgesini hatırlatarak, "İmzalanan protokol ile sermayenin, patronların istediği cümlelerin hepsi kuruldu ve bütün talepleri adım adım gerçekleştiriliyor" dedi.
"AKP'nin 24 Haziran seçim beyannamesinde yer alan eğitim ile ilgili tüm hedefler yeni rejimin ihtiyacı gereği MEB'in açıkladığı vizyon belgesinin temel omurgasını oluşturdu. MEB 2023 Vizyon Belgesi; dünden bugüne Milli Eğitim Bakanlığı'nda bir değişim olmadığının da aynı zamanda kanıtıdır.
TOBB ve Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol sonucunda staj adı altında öğrencilerin 13 yaşından itibaren ucuz işgücü olarak çalıştırılmaya başlanacağını belirten Aydoğan şöyle devam etti:
"Eğitim ve çocuk hakkı ihlali"
"Özellikle organize sanayi bölgelerinde açılan ve açılması planlanan meslek liseleri öğrencilerimizin kölelik koşullarında çalıştırılmasının da önünü açmaktadır. Bu durum eğitim hakkı ve çocuk hakkı ihlalidir. Öğrencilerimizin ucuz işgücü olarak görülmesine ek olarak teşvik adı altında vergilerimiz ve kamu kaynakları sermayeye aktarılacak.
"Müfredatın özel sektör tarafından belirlenmesi ve kurum yöneticilerine ve öğretmenlere TOBB tarafından eğitimler verilmesi öğrencilerimizin eğitim hakkı ve mesleki itibarımız açısından da kabul edilemez bir durumdur. Protokoller adı altında okullarımız ve öğrencilerimiz ya dini yapılara, ya da sermayeye teslim ediliyor. Protokollere açtığımız davada Danıştay eğitimin MEB'in sorumluluğunda olduğunu bu sorumluluğun devredilemeyeceğini net olarak tarif etmesine rağmen aynı zamanda imzalanan protokollerle hukukun ihlaline de tanıklık ediyoruz.
"Özetle dün imzalanan protokol ile sermayenin, patronların istediği cümlelerin hepsi kuruldu ve bütün talepleri adım adım gerçekleştiriliyor.
"Öğrencilerimizin eğitim hakkı 'sermayenin ihtiyaçları' doğrultusunda şekillenemez. Eğitimde temel ilke sermayenin ihtiyaçları değil toplum yararı ve insanı esas almasına dayanır. Tüm öğrencilerimizin ilgi, yetenek ve becerilerini ortaya çıkarabilecek nitelikli eğitim hakkı vardır. Öğrencilerimizin dün imzalanan protokolde TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu tarafından 'eleman' olarak ifade edilmesini reddediyoruz. Öğrencilerimizi ucuz iş gücü, okullarımızı ticarethane olarak niteleyen, eğitim ve bilim emekçilerini yok sayan bu dili kabul etmiyoruz."
Yeni dönemde; TOBB, Oda ve Borsalar tarafından okullarda "AR-GE ve Tasarım-Beceri Atölyeleri" kurulacak, başarılı öğrencilere burs verilecek, öğrencilere, TOBB'a bağlı oda ve borsalara üye işyerlerinde staj ve iş imkânı sağlanacak, okul yöneticilerine ve öğretmenlere eğitim verilecek, illerde MEB teşkilatı ve TOBB'a bağlı oda/borsalar tarafından Protokol Yürütme Kurulu (PYK) oluşturulacak, müfredat özel sektörün talepleri doğrultusunda yenilenecek. (AÖ)