Batman Valiliği Belediye bünyesindeki Orhan Doğan Eğitim Destek Evi'ni izinsiz "eğitim kurumu" açma gerekçesiyle kapatınca öğrenci ve öğretmenler cuma gününden bu yana mekanı boşaltmıyor.
Batman Belediyesi Kültür Müdürü Ali Sarıpınar, Cumadan bu yana öğrenciler gece gündüz Destek Evi'nde kaldığını, aileler ve siivil toplum örgütlerinin de eylemi desteklediğini söylüyor.
"Protokol krizi"
Sarıpınar, bianet'e Valilik ile görüşmelerin hâlâ sürdüğünü, aslında protokol gerektiren bir durum da olmadığını söylüyor.
" Orhan Doğan Destek Evi'nde İngilizce, bilgisayar, bebek yetiştirme gibi alanlarda eğitim veriliyor. Milli Eğitim Müdürlüğü'nde bağlı Halk Eğitim Müdürlüğü benzeri kurslarda eğitmen verirse işbirliği protokolü yapmak gerekiyor. Oysa, Destek evi öğrencileri buluyor, mekân sağlıyor, gerekli donanımı ve eğitmeni temin ediyor, dolayısıyla protokol gerektiren bir durum yok."
"Valilik Türk Ceza Kanunu'nun "izinsiz eğitim ve öğretim kurumları açanlara ceza verilir" diyen 263. maddesi. Bunu işletecek olan mahkemelerdir, Valilik değil. Ardından Milli Eğitim'in yönetmeliği esas gösteriliyor. Ve bir de 2645 sayılı tebliğler yönetmeliğini esas göstererek protokol yapılmadığı ve gerekli izinler alınmadığı gerekçe olarak söyleniyor."
Valilik: Başka dershanelere göndeririz
Batman Valiliği Özel Kalem Müdürü Ahmet Kavaklı ise Destek Evi'nin "mevzuta aykırı faaliyet yürüttüğünü ve gerekli izinleri, onayları almadığını" söylüyor.
"Yasaya uygun açılma işlemleri yapılmadığından yasaya uygun olarak kapatılması gerekiyor. Kurumla, faaliyete başladığı 2006'dan beri yazışmalar devam ediyor. İçeride öğrenciler olduğu için mühürleme işlemi yapılamadı. Ancak fiilen kapanmış durumda. "
Kavaklı, Valilik'in resmi açıklamasını da hatırlatarak destek evindeki öğrencilerin mağdur olmayacağını; öğrencilerin ücreti Valilikçe karşılanarak başka dershanelere gönderileceğini söylüyor.
Destek evinin kriterleri
Sarıpınar'ın verdiği bilglere göre; 2006-2007 eğitim sezonundan bu yana faaliyet gösteren ve bu öğretim yılına kadar 2325 öğrencinin faydalandığı Orhan Doğan Eğitim Destek Evi bu yıl yaklaşık bin öğrenciye hizmet veriyordu. Destek alanlardan 1015'i lisans düzeyinde üniversiteye girdi, 285 öğrenci de Anadolu liseleri sınavlarında başarılı oldu.
Destek eğitimi daha çok üniversiteye yönelik ama Anadolu liselerinin sınavlarına ve seviye belirleme sınavlarına hazırlığı da kapsıyor.
Bu yıl destek alan öğrencilerin 320'si ara sınıflardan, 580'ni 12. sınıf ya da mezun, 100'ü de deprem sonrası Van'dan getirilip yerleştirilen öğrencilerden oluşuyor.
Destek evi aylık geliri bin liranın altında olan ailelerin çocuklarına bu hizmeti veriyor, kardeş sayısı da gözönüne alınıyor, kız çocuklarına pozitif ayrımcılık uygulanıyor. (YY)