Öğrenci Gençlik Sendikası (Genç Sen) resmi başvurusunu yaptı. Genel merkezi İstanbul'da olan Genç Sen'in başvurusunu İstanbul Valiliği kabul etti. Sendikanın usulüne uygun olması için eksik kalan belgelerini hazırlayıp teslim etmesi gerekiyor.
Sendika olmak için şart koşulan belgelerden birisi yazışma gereği "okur yazarlık" belgesi iken bir diğeri de herhangi bir yolsuzluğun önüne geçmek için "mal bildirimi" belgesi.
Söz konusu öğrencilerin kurduğu sendika olunca belgeler de bürokrasiyi şaşırtacak cinsten oluyor.
Genç Sen Sözcüsü Kıvanç Eliaçık okur yazarlık belgesi için diploma ve öğrenci belgelerini vermeyi kararlaştırdıklarını söyledi.
"Yatımız katımız yok"
Mal bildirimi içinse Eliaçık "Sendikamız cep harçlığımız, burslarımız ve kredilerle ayakta duruyor. Yatımız, katımız yok. Başka mal varlığımız yok. Hatta aramızda kredi kartı borcu olan çok arkadaş var. Mal bildirimi için bisiklet, i-pod ve kitaplarımızı göstereceğiz" dedi.
Genç Sen yasal olarak sendika olma yolunda yaklaşık 1.5 yıldır yürüyor. Zaten kurumsallaştıklarını aktarak Genç Sen sözcüsü 15 Aralık'ta kuruluş kongresi yaptıklarını ve şu an 35 ilde temsilcilikleri olduğu bilgisini verdi.
Öğrencilerin bir gelenek olarak siyasi partilerin gençlik kollarında, çeşitli dernek ve örgütlerde politika ürettiğini söyleyen Eliaçık "Genç Sen bu tür oluşumlara rakip değil, alternatif. Ancak sendikanın dernekten farkı yasal olarak hak mücadelesini yürütüp sonuca erdirecek güce sahip olmasıdır" dedi.
Bu noktada Genç Sen özellikle üniversitelerde öğrenciler adına toplu görüşme ve sözleşme yapabilecek. Sendikanın ilk hedeflerinden birisi de İstanbul Üniversitesi'nde rektörle masaya oturmak.
Ancak sendikanın varlığı yetmiyor. Genç Sen'in talebi bir an önce "öğrenci sendikası yasası"nın çıkarılması.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) sendika yasalarının çıkması için verdiği mücadeleyi önemli bulan Eliaçık "Biz de aynı deneyimi örnek alıyoruz. KESK de bünyesinde bulunan pek çok sendika için alanlara çıktı, anayasal ve uluslararası anlaşmalarca kendilerine sağlanan sendika kurma haklarının mücadelesini verdi. Örgütleniyoruz. Her gün güçlenip sesimizi duyuruyoruz" dedi.
Üniversiteli sosyal forum Mayıs'ta
"Diri bir örgütümüz" var diyen Eliaçık gelecek üç ay içinde "Başka bir üniversite mümkün" başlığı altında çalışmalar yürüteceklerini açıkladı.
Mayıs ayında ise Genç Sen üniversitelerde gençlik sorunlarını işleyecek panelleri, konser, sinema gibi etkinlikleri de kapsayacak uluslararası sosyal forum düzenleyecek.
Son zamanlarda üniversitelerde sol görüşlü ve Kürt öğrencilere uygulanan şiddet içinse Eliaçık sendika kapılarının mağdur olan her öğrenciye açık olduğunu söyledi ve "Sloganı 'Asla yalnız olmayacaksın' olan sendikaya üye olma şartı olmaksızın her kim mağdur olmuşsa gerek avukat gerekse doktor sağlayarak destek veriyoruz. Irkçı, farklılığa tahammülsüz zihniyet kabul edilemez. Öğrenim hakkı hiçbir şekilde engellenemez" dedi. (EZÖ/GG)