Bu hafta sonu Ankara'da yapılacak kuruluş toplantısıyla resmen örgütlenmeye başlayacak Öğrenci ve Gençlik Sendikası yönetimde yüzde 40 kadın kotası uygulayacak.
Genç-Sen İstanbul Koordinasyon üyesi Zeliha Kabataş, bianet'e, erkek egemen bakışın sendikalarda da eksik olmadığını, kota ile kadınların karar mekanizmalarına girmesinin güvence altına alınacağını söyledi.
Devrimci İşçi Sendikaları (DİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) de dahil, emekçi örgütlerinde de, devlet kurumları veya özel kuruluşlar ya da siyasi partilerde de kadınlar yönetim kademelerinde yok.
Genç-Sen cinsiyetçi eğitime de karşı
Kabataş, Genç-Sen'de kadınların varlığının özellikle eğitimin cinsiyetçi niteliğine karşı yürütülecek mücadelenin öne çıkmasını sağlayacağını söyledi.
"İlkokuldan başlayarak ders kitaplarında ayrımcı toplumsal cinsiyet rolleri öğrencilere dayatılıyor. Üniversitede kimi bölümler, meslekler –resmen olmasa da- erkek işi/kadın işi diye ayrılmış durumda. Örneğin mühendislik bölümleri erkek yoğun, hemşirelik gibi bölümlerde sadece kadınlar var."
Yurtlarda ya da üniversitelerde kadın öğrencilerin cinsel istismar ve tacize uğrayabildiğini, kadın akademisyenlerin yükselmekte sorun yaşayabildiğini vurgulayan Kabataş "Kota, kadınların varlığını ve kendi sorunlarını dillendirebilmelerini güvence altına alacak."
"Fransa öğrenci eylemleri ilgiyi artırdı"
Kuruluş toplantısının ardından sendikanın organlarını ve üniversitelerde şubelerinin oluşturulacağını aktaran Kabataş, özellikle geçen yıl Fransa'daki öğrenci eylemlerinden sonra "öğrenci sendikası" fikrine ilgi oluştuğunu söyledi.
"Bir süredir üye kazanmaya çalışıyoruz. En sık aldığımız tepki, 'öğrencinin sendikası olur mu'. Çünkü sendika herkesin kafasında işçi örgütü, ücret pazarlıklığı yapan bir kurum gibi yer almış. Onları kendi haklarımızı savunacak bir örgütlenmenin gerekliliğine ikna ediyoruz."
DİSK'e bağlı Genç-Sen, özerk demokratik bir üniversite, yönetimde söz hakkı, parasız eğitim hakkı, ÖSS, barınma, ulaşım, işsizlik, soruşturmalar gibi sorunların dışında öğrencinin işçileştirilip ucuz işgücü olarak görülmesiyle de mücadeleyi amaçlıyor.
Sendikanın sloganı “Asla yalnız yürümeyeceksin!” (EÜ/TK)