Bu ürünlerin imal edildiği atölyelerde çocuk işçilerin çalıştırılması, sosyal güvencenin olmadığı çalışma koşulları öğrencileri harekete geçirmiş. Böylece, "sağlık ve güvenlik açısından uygun olmayan işyeri, sömürücü işyeri" anlamına gelen "sweatshop"lara karşı, Sweatshop Karşıtı Öğrenciler Birliği oluşturulmuş...
"Sweathop" Karşıtı Öğrenciler Birliği
"Sweatshop" Karşıtı Öğrenciler Birliği (United Students Against Sweatshops - USAS) tüm dünyada "sweatshop" emeğinin artan sorunları karşısında 1997'de oluşturuldu. Hareketin arkasındaki motivasyonun bir bölümü, birçok üniversite ve kolejin, sweatshop endüstrisini oluşturmakla suçlanan şirketlerle multi-milyon dolarlık anlaşmalara sahip olduğu gerçeğinden hareket ediyordu.
Kolej ve üniversitelerin isimlerini taşıyan birçok giysi, çocuk emeğinin sömürülmesi, işçilere düşük ücret verilmesi ve sağlıksız çalışma koşullarına tabi tutulmalarıyla imal ediliyordu.
Bu gerçek, Amerika ve Kanada'daki üniversite öğrencilerini "sweatshop" emeğini sonlandırma kampanyalarına katılmak konusunda cesaretlendirdi.
Bir yıl içinde USAS, Amerika ve Kanada çapında 100'den fazla kampüste yayıldı. 1998'de üniversite öğrencileri, okullarını insanlık dışı emek uygulayıcıları olarak tanımlamaya başladı.
USAS grupları, USAS yönetim kodlarının (şirket bilgilerinin kamuoyuna ifşa edilmesi ve üniversite ürünlerinin imalatında "sweatshop" koşullarının olmamasını garantilemek için bağımsız denetleme sistemlerinin kullanımını buyuran kodlar) benimsenmesini savunan büyük oturma eylemleri düzenlediler.
Bunlara ek olarak öğrenciler, geçerli ücretler ve kadın hakları konularında garanti talep etti. Duke, Wisconsin-Madison Üniversitesi, Michigan Üniversitesi gibi okulların öğrencileri, bu oturma eylemlerinin hepsinde yer alarak yönetimleri "sweatshop" emeği sorununa değinmeye zorladılar. 2000 yılı itibariyle kitaplarda 100'den fazla bölüm ve 20 okul USAS kurallarını benimsemişti.
USAS, okulların "sweatshop" emeği ile ilgili büyük değişiklikler yapabileceğine inanıyor. Üniversiteler, sömürücü koşullar altında üretilen giyeceklerden çok büyük miktarlarda alıyor. Üniversitelere sorumluluk alma ve bu koşulları değiştirme yönünde baskı yaparak USAS, dünyanın birçok yerindeki işçilerin hayatlarında büyük bir etki yaratıyor.(BB/NK)
http://www.usasnet.org
İnsan Hakları Mücadelesinde Yeni Taktikler Projesi
Bilgi için: www.hyd.org.tr