Başbakan yardımcısı Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısı ardından gazetecilere yaptığı açıklamada katlamalı harç uygulamasının kaldırıldığını söyledi.
Arınç şöyle konuştu: “Başbakanımız bildiğiniz gibi katlamalı harç konusunu durdurmuştu. Başbakanımız hem Milli Eğitim Bakanlığına hem Yüksek Öğretim Kurumuna (YÖK) talimat vermek suretiyle harç uygulaması durdu ve bu konuda bir yasal düzenleme yapılmasını istedi.”
Başbakanlığın talebi üzerine 6 Şubat günü YÖK'ten bir açıklama yapılmış ve katlamalı harç uygulamasının Şubat sonuna kadar ertelendiği duyurulmuştu. Açıklamada yasal düzenleme yapılması gerektiği belirtilmişti: “Öğrenim ücreti ve katkı payları ile ilgili işlemler Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca değil, ilgili mevzuat çerçevesinde kanun ile düzenlenmektedir. Yükseköğretim Kurulu olarak yasa hükmünün dışına çıkarak düzenleme yapabilmemiz ve karar alabilmemiz mümkün değil."
Eğitimi uzatanlara arttırımsız harç
4, 5 ve 6 yıllık lisans programları içerisinde mezun olan öğrencilerden harç alınmadığını hatırlatan Arınç, eğitimini uzatan öğrencilerden “arttırımsız olarak katkı payı alınacak” dedi.
Lisansüstü programlarından da öngörülen süre içerisinde mezun olamayanlardan da arttırımsız katkı payı alınacak.
Artırımlı yani katlamalı harç ödeyenlere ise fazla ödedikleri miktar iade edilecek.
Katlamalı harç nedir?
Katlamalı harç sistemi 26 Kasım 2014’te 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun dokuz maddesinde değişiklik yapıldı. Maddelerden biri yüzde üç yüze varan katlamalı harçlara yer veren 46. Madde ile ilgiliydi. Yeni sisteme göre bir dersi üçüncü kez veya daha fazla alan öğrenciler o ders için, üniversiteyi uzatan öğrencilerse her ders için katlamalı olarak katkı payı ve öğrenim ücreti ödüyordu.
Uygulamaya öğrenciler tepki göstermiş, birçok üniversitede protesto gösterileri düzenlenmişti. (HK)
* Fotoğraf: Murat Kula - Ankara/AA