Medya kuruluşlarına uygulanan sansürler okul gazetelerine kadar indi. Üniversitelerin iletişim fakültelerindeki, öğrencilerin okulda teoride öğrendiklerini pratiğe dökebilmeleri için çıkartılan uygulama gazetelerinde de artık sansür ve baskının sonuçlarını görmek mümkün.
Öğrenciler ise haberlerini ve kendilerini daha rahat ifade edebileceklerine inandıkları yeni alternatif mecralar yaratıyor.
İyi haber mi, sansürlenmeyecek haber mi?
Sponsorsuz çıkartılan ve hiç bir ticari kazanç gütmeyen üniversite gazeteleri, İletişim Fakültesi öğrencileri ve sorumlu öğretmenler tarafından hazırlanıyor ve rektörler tarafından denetleniyor.
Ancak gazeteleri çıkaran öğrenciler, Türkiye üniversitelerinde görülen denetlemelerde bazı rektörlerin taraflı baktığını; bir şahsa, bir kuruma veya bir partiye saldırı içerdiği iddiasıyla haberlerin sansüre veya baskıya maruz kaldığını söylüyorlar.
Öğrenciler ise daha haber yazmayı ilk öğrendikleri andan itibaren, iyi haberden önce sansüre maruz kalmayacak haber yazmayı öğreniyorlar.
Sansür alternatif yaratıyor
Türkiye, okul gazetelerindeki sansür ve baskının ilk haberleştirilmiş örneğini Erzurum Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin uygulama gazetesi Atatürk İletişim’le gördü.
2015’te Evrensel’in haberine göre, üniversitenin rektör yardımcısı ve 7 Haziran seçimlerinde AKP’den milletvekili aday adayı Prof. Dr. Mevlüt Sait Keleş, haberlerin kişisel nedenler ve okul itibarını sarsmak gibi gerekçelerle gazeteye girmeyeceğini söyledi.
Öğrenciler de bu sansüre karşı olarak gazeteyi kapatma kararı verdi ve yeni bağımsız bir öğrenci gazetesi çıkaracaklarını söylediler.
İstanbul Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinden bir kaçı da okulun eski uygulama gazetesi Arel Post’ta fikirlerini özgürce ifade edemedikleri gerekçesiyle Yaz Arsız Fanzin adında bağımsız bir yeni yazılı basın çıkardılar. Öğrencilerden Tutku Gizem Taşlıyurt “Yaz Arsız Fanzin” için şunları söyledi:
“İletişim fakültesi öğrencileri ve Psikoloji bölümünden arkadaşların yazdıkları, şikayetlerini dile getirdikleri, sitemlerini dile getirdikleri bir yayın organı ve tamamen okuldan bağımsız.”
Ege Üniversitesi Gazetecilik bölümü öğrencilerinden bazıları da okula bağlı olan ve öğrencilerin staj yapma zorunluluğu da olduğu Ege Ajans bünyesinde çıkartılan okulun uygulama gazetesi Kalem’de istedikleri haberleri yazamadıkları gerekçesiyle gönüllü öğretmenlerle birlikte Çaylak Haber’i kurdular.
Ege Ajans yetkilileri konu hakkında konuşmak istemezken, Çaylak Haber yazarlarından Mert Yasin Alpdündar Çaylak Haber hakkında şunları söyledi:
“Bizim yapmak istediğimiz şey; ana akım medya dilinden uzaklaşıp daha alternatif bir medya dili yaratmak için öğrencilere alan açmak” (GNU/EKN)