Anadolu Üniversitesi Doğa Sporları Kulübü (ANADOSK) öğrencileri, Afrika'nın en yüksek dağı olan Kilimanjaro zirvesine tırmanarak, iklim değişikliği ve doğa tahribatına dikkat çekmeyi istiyor.
Bir kadın, altı erkek dağcı, bugün Afrika'ya doğru yola çıkıyor, 11 Şubat'ta geri dönecek.
Tırmanış için Kilimanjaro'yu tercih etmelerinin nedeniyse, UNESCO tarafından Dünya Doğal Mirası listesine alınan bu dağın buzullarının yüzde 80'inin iklim değişikliği nedeniyle yok olması. Öğrenciler, bilim insanlarının 2020'ye kadar, dağın buzullarının tamamen yok olmasının öngördüğünü de söylüyor.
"İnsan doğanın efendisi değil, parçası"
Bugün İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyen Rıza Şimşek, Vega İlbay, Özgür Özyenice, Ceyhun Yetişkul, Emrah Gürol, Alper Koçdeviren, Gizem Şentürk, "Bu konuda insanların bakış acılarını değiştirmek istiyoruz. İnsanların doğanın efendisi değil, canlılar gibi doğanın bir parçası olduklarının farkına varması gerekiyor" dedi.
ANDOSK Başkanı Şimşek, iklim değişikliğinin Kilimanjaro'ya ve çevresine etkilerine dair şunları söyledi:
"Buzulların yok olması, yerli halk için önemli su bir kaynağının yok olması demek. Bu sadece insanları değil, bölgede yaşayan vahşi hayvanları da mağdur edecek.
Şentürk'se dünyada dört tropik buzuldan biri olan Kilimanjaro buzullarının yüzde 80'inin eridiğini, 2020'de buzulların tamamen eriyeceğini söyledi. Şentürk, iklim değişikliğinin Afrika'yı nasıl etkilediğine de değindi:
"Küresel ısınmanın nedeni olan karbondioksit gazını en az salan kıta Afrika. Çünkü sanayi yoğun değil. Buna karşın küresel ısınmadan çok etkilenecek.
"Buzulların erimesi, buzulların kutsallığına inanan bölgedeki yerlilerin inançlarını sarsacak. Yükselen sıcaklıklar, yakın zamanda sineklerin geniş alanlara yayılmasına, bölgede sıtma vakalarının artmasına yol açacak."
Ekvator'un yaklaşık 340 metre güneyindeki Kilimanjaro, 5 bin 895 metre yüksekliğinde.
Öğrenciler önce Kenya'ya giderek karayoluyla Tanzanya'ya geçmeyi, rehber eşliğinde Kilimanjaro'ya tırmanmayı planlıyor. Hedefleri altı günlük tırmanışın ardından, yedinci gün zirveye ulaşmak, 9 Şubat'ta tırmanışı tamamlayarak geri dönmek.
ANADOSK üyeleri, yolculuk ve tırmanış boyunca çektikleri fotoğraf ve görüntülerden dönüşlerinde bir sergi açmayı da planlıyor. Bir sonraki tırmanışlarıysa, haziranda Alp dağlarına olacak. (ÇA/TK)