Son olarak İstanbul Üniversitesi'nde üç öğrenciye ikişer dönem, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde iki öğrenciye ikişer hafta uzaklaştırma cezası verildi, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde 20 öğrenci hakkında soruşturma açıldı.
Öğrenciler bir araya geliyor
Cezalarla eğitim haklarının engellendiğini söyleyen öğrencilerse yürüttükleri mücadeleyi duyurmak ve dayanışma amacıyla bir Web sitesi açtıklar.
Site hakkında bianet'e bilgi veren bir dönem uzaklaştırma cezası alan İÜ öğrencisi Emre Öztürk, İÜ'de son dönemde antidemokratik uygulamaların, açılan soruşturmaların ve cezaların arttığına dikkat çekti; Rektör Mesut Parlak'ın göreve geldiğinde yaptığı "üniversitede siyaseti bitireceğim" sözünü hatırlattı.
Öztürk, sitenin antidemokratik uygulamaların son bulmasına katkı sunmayı hedeflediğini belirtti.
Çağdaş Avukatlar Grubu da hakkında soruşturma açılan öğrencilere hukuki destek vermeye başladı.
Öte yandan İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin, haklarında açılan soruşturmaları ve okuldan atılmalarını protesto etmek amacıyla üniversite önünde başlattıkları çadır eylemi de 36. günüde.
Öğrenciler, cezalar kaldırılıncaya ve okullarına geri dönünceye kadar eylemlerine devam edeceklerini söylüyorlar.
İÜ, YTÜ, Osmangazi, Karaelmas...
Son dönemde muhalif öğrencilere yönelik artan soruşturmalara ve uzaklaştırma cezalarına yenileri eklendi.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) yönetimi yemekhanelerin özelleştirilmesine karşı basın açıklamasına katılmalarını gerekçe göstererek üç öğrenciye ikişer dönem uzaklaştırma cezası verdi.
www.egitimhakkimiz.org sitesinde yer alan rakamlara göre, İÜ'de geçen yıl ikinci dönemde yaklaşık 50 öğrenciye 800'den fazla soruşturma açıldı.
Hakkında soruşturma açılan öğrencilerden 11'ine eğitim kurumlarından çıkarılma, 28'i hakkında bir ile dört dönem arası okuldan uzaklaştırma cezası verildi.
Çağdaş Avukatlar Grubu'nun raporuna göre 84 soruşturma için yürütmeyi durdurma talebiyle yapılan başvuru idari mahkemeleri tarafından kabul edildi; soruşturmalar iptal oldu.
Eskişehir Osmangazi Üniversite yönetimi ise alternatif üniversite şenlikleri sırasında iki ülkücü öğrencinin saldırısı sonrasında yaşanan olayları gerekçe göstererek onlarca öğrenci hakkında soruşturma açtı; iki öğrenciye ikişer hafta uzaklaştırma cezası verdi.
Ceza alan iki öğrenci, saldırı sırasında şenlik alanında bile olmadıklarını, verilen cezaların hiçbir hukuki dayanağının bulunmadığını söylüyorlar.
İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörlüğü de geçen haftalarda yapılan yemekhane boykotunun gerekçe göstererek 20 öğrenci hakkında soruşturma başlattı.
Müzik CD'sinden örgüt
Öte yandan İnsan Hakları Derneği (İHD) Karadeniz Ereğli Şubesi'nin yaptığı açıklamaya göre Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde Kürtçe konuştukları için ülkücü grubun saldırısına uğrayan öğrencilerin evlerini basan polis, üç öğrenciyi gözaltına aldı.
Polis, 40 saat gözaltında tuttuktan sonra serbest bıraktığı öğrencilerin evinde "ele geçirdiği" Metin Kemal Kahraman'a ait bir müzik CD'sini "örgütsel doküman" olarak yansıttı. CD'nin üzerindeki "MKK" (Metin Kemal Kahraman) yazısı "illegal örgüt ismi" olarak lanse edildi.
Yerel medyanın kendilerini örgüt üyesi olarak gösterdiği için linç edilme korkusu yaşadıklarını belirten öğrenciler, can güvenliklerinin olmadığı ve eğitim hakkının elinden alındığı gerekçesiyle İHD Ereğli Temsilciliğine başvurdu.
Dayanışma çağrısı
Yemekhane özelleştirmesini protesto etmek amacıyla yapılan basın açıklamasına katıldığı için "üniversitenin kapısını söktüğü" gerekçesiyle bir dönem uzaklaştırma cezası alan İÜ öğrencisi Emre Öztürk, ceza alan öğrenciler olarak eğitim haklarının engellenmesine karşı yürüttükleri çalışmaları artık site aracılığıyla duyuracaklarını söyledi.
Birçok yazar, sanatçı ve aydının öğrencilere açılan soruşturma verilen cezaların geri çekilmesi talebiyle imzaya açtığı deklarasyon metnine site üzerinden imza toplamaya devam ettiklerini belirten Öztürk, yakın zamanda toplanan imzaları gazetelerde ilan olarak yayınlayacaklarını ifade etti.
Sitede soruşturmalarla ilgili basında çıkmış haberler, leman üniversite dergisi, videolar ve Çağdaş Avukatlar Grubu'nun soruşturmaların hukuksuzluğu ile ilgili raporu yer alıyor.
Öztürk, seslerini daha fazla duyurabilmek herkesi sitelerine link vermeye çağırdı.
Hakkında soruşturma açılan öğrenciler site aracılığıyla Çağdaş Avukatlar Gurubu'nun hukuki destek vermek oluşturduğu koordinasyonla iletişime geçebilir.(KÖ/EÜ)