"İletişim Eğitimi-Eleştirel mi Anaakım mı?" başlıklı panelin ardından, buluşan öğrenciler genel bir durum değerlendirmesi yaptıktan ve deneyimlerini paylaştıktan sonra, öğrenciler olarak üretebilecekleri çözümler üzerine öneriler sundular.
Öğrenciler dönüşüm için sorumluluk almaya hazır
Öğrencilerin konuşmalarında genel olarak üniversite eğitimine hakim olan otoriter ve bürokratik işleyiş eleştirildi. Öğrenciler olarak bunun karşısında durabilmenin önkoşulunun, bu rahatsızlıkların paylaşıldığı ve dönüştürülmesi için ortak hareketleri oluşturacak bir örgütlülük olduğu konusunda fikir birliği sağlandı.
Buluşmanın sonunda öğrenciler, her türlü eksikliği, sorunu tartışmak ve eylemlilikler kurmak için, ortak bir iletişim ağı kurma ve düzenli olarak yerel toplantılar ve aktivitelerle buluşma kararı aldılar.
Arslantaş: Medya, akademi ve öğrencilerin işbirliği gerekli
CNN Türk program yapımcısı ve sunucu Ahu Özyurt, Radikal İki ve Miliyet Sanat Dergisi genel yayın yönetmeni ve aynı zamanda Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi Tuğrul Eryılmaz ve Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kürüm de bu buluşmada öğrencilerle birlikteydiler.
Grup çalışmasının düzenleyicilerinden Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi yüksek lisans öğrencisi Selma Arslantaş, iletişim alanında sorunların çözümünün ancak medya çalışanları, akademisyenler ve öğrencilerden oluşan "üç ayaklı" bir yapının işbirliğiyle sağlanabileceğine dikkat çekti.
Özyurt, Eryılmaz ve Kürüm'ün bu çalışmada öğrencilerin yanında yer almalarının bu nedenle de çok önemli ve anlamlı olduğunu belirtti.
Özelikle öğrencilerin ihtiyaçlarının ve önerilerinin dillendirildiği buluşmada, Özyurt, Eryılmaz ve Kürüm, öğrencilere bundan sonra atacakları adımlarda somut destek sağlama sözü verdi.
Alternatif projelerin peşinde
Öğrenciler, ilk olarak varolan alternatif projeleri incelemek, paylaşmak ve bunlardan hareketle yeni, daha geniş kapsamlı projeler geliştirmek üzerine çalışacaklar.
Konuşmalarda sık sık yer bulan bir sorun da İstanbul'daki ve İstanbul dışındaki üniversitelerin, ayrıca devlet ve özel üniversitelerin iletişim fakültelerinin arasında özellikle teknik imkanlar konusunda belirginleşen büyük eşitsizlikti. Öğrenciler buluşmada, bu sorunu daha görünür kılmak ve yapabildikleri oranda azaltmak adına farklı projeler hazırlamayı da gündemlerine aldılar. (AGS/KÖ)