Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrencileri Dayanışma Derneği (SBF <D> DER) "Mücadele Tarihine Bir Bakış: Denizlerden, Mahirlerden Bugüne Öğrenci Hareketi" konulu bir panel düzenledi.
Ankara Üniversitesi SBF Konferans salonunda dün saat 15.30'da düzenlenen panele Hayat TV Genel Yayın Yönetmeni Aydın Çubukçu ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekili Ertuğrul Kürkçü konuşmacı olarak katıldı.
Çubukçu: "68 tüm öğrencileri etkisi altına almıştı"
Aydın Çubukçu, 68 dönemini siyasal etkilerinin bugünde devam bir dönem olarak adlandırmak gerektiğini belirtti.
68 hareketinin dünya çapında bir hareket olduğunu söyleyen Çubukçu, o dönemin dünyasının devrimlerle, sokak hareketleriyle sarsılan bir dünya olduğunu dile getirdi.
68'in bütün öğrencileri etkileyen bir hareket olduğunu belirten Çubukçu "Öğrencilerin hemen hemen tüm kesimleri boykottaydı. İşgaller vardı. Boykot gibi kararlar alınırken herkes görüşünü dile getirebiliyordu. On binlerce öğrenci katılıyordu bu eylemlere. Bunlar büyük olaylardı" diye konuştu.
"Köylü ve işçi hareketi ile öğrenci hareketi ilişkiliydi"
O dönemde işçi ve köylü hareketinde güçlendiğini söyleyen Çubukçu, öğrenci hareketiyle bu hareketler arasındaki ilişkiye dikkat çekti.
"Köylüler, işçilerden sendika kurmayı öğrendiler. Öğrenciler, köylülerden halkla nasıl bir araya gelinir, iletişim kurulur bunu öğrendiler. İşçiler öğrencilerden boykotu, direnmeyi öğrendiler. Türkiye 68'i diğer ülke 68'lerinden bu yönüyle ayrılır."
68'in en büyük miraslarından birinin devrimcilerin birlikte hareket etmesi olduğunu ifade eden Çubukçu, Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) o günlerin devrimci dayanışmasının bir ürünü olduğunu söyledi.
"Denizler darağacına giderken, Mahir ve arkadaşları onlar için can verdiler. Farklı siyasal taktiklere sahip olsanız bile sınıfınız ve birbiriniz için mücadele etmeyi bilmelisiniz. Ezilen halklar, baskı gören grupların içinde elbette mücadele etmelisiniz. Bu yüzden buradan size seslenmek Mahirlerin heyecanına ortak olmak demektir."
Son olarak Çubukçu, o günlerde "öğrencilerin devrimci hareketi" kavramının kullanıldığını, 12 Eylül darbesinden sonra azınlığa düşüldüğünü ve artık "devrimci öğrencilerin hareketi" kavramının kullanıldığını sözlerine ekledi.
Kürkçü:"Burjuva onlara, ihtilal bize kalırdı"
Ertuğrul Kürkçü 1968'in esasen bir öğrenci hareketi olduğunu ve öğrencilerin tüm dünyaya damgasını vurduğunu söyledi.
68 döneminden önce gerçekleşen 27 Mayıs darbesine de dikkat çeken Kürkçü "Biz üniversiteye geldiğimizde 27 Mayıs'ı ve öncesini yaşayanlar karşımızda hoca olarak bulunuyorlardı. Hocalar bize 'Fransız Burjuva İhtilali'ni anlatırdı. Burjuva onlara, ihtilal bize kalırdı" diye konuştu.
Devletin her zaman bir adım önde hareket ettiğini ifade eden Kürkçü, işçi boykotları başlamadan, gerilla hareketleri oluşmadan, kontrgerilla hareketinin oluşmasını bu duruma örnek gösterdi.
"Ama onlarınki yukardan ve bürokratik olduğundan bizimki karşısında yeniliyor. Çünkü bizimki tabandan, halktan kaynağını alıyor."
"Forumlar önemliydi"
68'in en büyük mirasının "forum" etkinliğini bugünlere bırakması olduğunu ifade eden Kürkçü, forumlar öğrenci hareketi açısından önemine vurgu yaptı.
"Herkesin eşit söz hakkına sahip olduğu forumlar, 68'in Türkiye öğrenci hareketine kattığı en önemli doğrular arasında yer alıyor. Öğrencilerin sözünü ortaya çıkarmak için forumlar önemliydi. Bu şekilde öğrenciler kendi taleplerini kendileri gerçekleştiriyordu."
Kürkçü, 12 Mart 1971'e gelindiğinde öğrenci hareketinin sonsuza dek süremeyeceğinin anlaşıldığını belirtti.
"68'in öyküsü 1971'de biter. 1974'ten sonrası başka bir hareketti. Bölünmüş bir öğrenci hareketiydi. Bölünmüş bir sosyalist ve işçi hareketiydi." (SK/HK)