Bilgi Üniversitesi Gençlik Çalışmaları Birimi'nden Yörük Kurtaran'a göre, üniversiteli gençler yurt yönetimlerinde yer almak zorunda. Kurtaran "Yurtlarla, barınmalarıyla ilgili alınacak kararlarda gençler mutlaka söz sahibi olmalı. Çünkü ne yaşadıklarını en iyi onlar biliyor, bu deneyime onlar sahip. İçinde genç yoksa, gençlik politikası da yok demektir" diyor.
Birim'in yaptığı, 10 ilden 425 üniversite öğrencisinin katıldığı "Gençlik ve Barınma" araştırmasına göre, yurtta kalan gençlerin yüzde 60'ı sorunları yurt yönetimine iletmiş. Ama sorunların yarısı yurt yönetimi tarafından çözülmemiş.
Kurtaran "Bu kabul edilemez" diyor. "Sorunları çözmek, kamu hizmeti veren kişinin görevi. Ben de öğretim görevlisiyim; 'Bugün ders vermek istemiyorum' diyemem."
Gençler yurtlarda kendini ifade edemiyor, özgür hissetmiyor
Araştırmanın çarpıcı bulgularından biri, yurtta kalan gençlerin yüzde 70'e yakını, bir eve taşınmak istiyor, bunu da "özgürlük"le açıklıyor. Kurtaran "Demek ki yurtlarda kendilerini özgür hissedemiyor, ifade edemiyorlar" diyor.
Bunun temel nedenlerinden biri, öğrencilerin bütün eşyalarının aranmasına olanak veren, poster, afiş asmalarını, idareyi eleştirmelerini, politik görüşlerini ifade etmelerini yasaklayan yurtlarla ilgili yönetmelik, Kurtaran'a göre.
"Yönetmelik olmamalı"
"Bunlar ifade özgürlüğüyle, haberleşme özgürlüğüyle ilgili çok önemli noktalar" diyor Kurtaran. "Tek tek baktığınızda küçük gibi görünebilir, ama toplamda gençler farklılıklarla bir arada yaşama deneyiminden yoksun kalmış oluyor. Böyle bir yönetmelik olmamalı. Yerine bir mutabakat metni düşünülebilir."
Farklı ihtiyaçlar farklı çözümler gerektiriyor
Kurtaran üniversite öğrencilerinin homojen bir kitle olmadığına da dikkat çekiyor. "Genç kadınların, engelli gençlerin farklı farklı ihtiyaçları var. Örneğin yurtlar engelli dostu değil. Herhangi bir politika, bu farklı kesimlerin farklı ihtiyaçları gözetilerek oluşturulmalı."
Özgürlük özel yurtta ve evde de kolay değil
Kurtaran özel yurtlarda da özgürlüğün gerçekleşmeyebileceğine dikkat çekiyor: "Özgürlükle ilgili eleştiriler özellikle cemaat yurtlarında da geçerli. Burada da yazılı olmayan cemaat kuralları egemen."
Evlerde de özellikle genç kadınlar üzerinde kontrol mekanizması işliyor. Araştırmaya göre, genç erkekler daha çok öğrencilerin oturduğu "öğrenci apartmanlarında" kalırken, genç kadınlar "aile apartmanları"nda oturuyor.
"Genç kadınların eve giriş çıkış saatleri, eve kimin gidip geldiği, çevre tarafından kontrol ediliyor. Bu kontrol mekanizmaları üzerinden genç kadınların özgürlüğü sınırlanıyor." (TK)