40 yıl önce bugün İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni öğrencilerin işgal etmesine yönelik dönemin başbakanı Süleyman Demirel'in görüşlerini 14 Haziran 1968 tarihli Hürriyet Gazetesi'nden aynen alıntılıyoruz:
Demirel: Bir hal çaresi bulunacaktır
Adalet Partisi (AP) genel başkanı ve başbakan Süleyman Demirel dün AP ortak grubunda yaptığı konuşmada son üniversite olayları üzerinde durmuş ve “ümid ediyorum ki şumül ve vüs’ati ne kadar genişlerse genişlesin memlekete, milli güvenliğimize, kamu düzenine zarar verecek bir şekli geçmeden, bu hadiselere bir hal şekli bulunacaktır" demişti…
Başbakan Demirel özetle şunları söylemiştir:
“Dünya bir garip bir dünya oldu. Belki garip dünya oldu demek de doğru değil… Dünya yeni ufuklara doğru giden bir dünya oldu… Bu dünyanın yeni ufuklara doğru ne kadar gittiğini nereye varacağını bunların nelere mal olacağını kestirmek güç…
“Ama gerçek şu ki: dünyada yeni görüşler, yeni fikirler derinliğine bakılması lazım gelen bir takım hadiseler cereyan ediyor. Mısır’da İspanya’da Çekoslovakya ve Polonya’da dört beş aydan beri talebe hareketleri oluyor, Mısır ve İspanya üniversiteleri kapattı, Çekoslovakya ve Polonya’daki hadiseler gayet enteresandır.
“Buralardaki gençlik hürriyeti bilmiyor, ama kendi ifadelerine göre bilmediği şeyi tatmak istiyor..belki yetiştiği sistem icabı hürriyete de inanmıyor. Fakat muhakkak olan cihet şudur ki demirperde gerisi gençliği hürriyeti bilmiyor ama tatmak istiyor…
“Bugün 30 yaşına girmiş kişiler bir harbin bir bozgunun ıstıraplarını bilmiyor… 20 kusur sene geçmiş mücadele görmemiş, sıkıntı görmemiş ama bunun yanında köklü meseleleri de var.. Gayet köklü meseleleri var. Bunların hepsini topladığımız zaman ortaya çıkan şu: batı memleketleri dahil dünyada bir takım hadiseler cereyan ediyor, biz dünyanın dışında değiliz.
“Bunların Türkiye’ye sirayet edeceği ve bir takım hadiselere sebep olacağını söylemek için çok dirayetli olmaya lüzum yok. Bunlar tahmin edilmiştir. Üniversitenin kendi için bir takım problemleri var. Türkiye’de de var problemleri…
“Bu problemlerin teşkil ettiği vasat üzerinde masum arzularla tahrikin karışmaması ümidi içindeyiz. Hadiseleri gayet dikkat ve itinayla takip ediyoruz… yine ümid ediyorum ki gençliğimizin asaleti tahrike, hocalarının, dekanlarının, rektörlerinin tartaklamasına ve sonradan içimize acı olacak bir takım hadiselere kadar gitmeyecektir.
“Masum arzular dikkat ve itinayla üniversite idaresi tarafından icraya taalluk edenler varsa icra tarafından gayet tabii ki nazari itibara alınacaktır.. Bu hareketleri çığırından çıkartmak ve şümulünü genişletmek arzusunda olanlar olacaktır.
“Hadiseler karşısında sükunetimizi soğuk kanlılığımızı ve devlet itibarına olan itinamızı gençlik meselelerine olan anlayışımızı hakim kılacağız. Ümit ediyorum ki şumul ve vus’atine kadar genişlerse genişlesin memlekete milli güvenliğimize kamu düzenine zarar verecek bir şekle gelmeden bu hadiselere bir hal şekli bulunacaktır…” (EZÖ)