Barınma, yemek, kitap, ulaşım gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamada yaşadıkları zorluklara karşı öğrenci dayanışması kurma amacıyla 2007 yılında Kocaeli’nde kurulan ve diğer şehirlere yayılan Öğrenci İmecesi bugün başlayacak radyo yayınıyla öğrencilere özgür bir tartışma ortamı sağlamayı amaçlıyor. Her çarşamba 20.00’de yayında olacak Öğrenci Radyosu gönüllülerin katılımına açık.
Bugün başlayacak radyo yayını öncesi bianet’e konuşan Kocaeli Öğrenci İmecesi’nden Gürkan Ergin 2008 yılı sonunda yemekhaneyle ilgili sorunlar üzerine kurulan topluluğun 2009’da dernekleştiğini belirtti. Bu seneye dek olan öğrencilerin tuttuğu bir dernek binası ise maddi sorunlar nedeniyle kapanmış.
Dergi çıkartan, kitap takasları, yaz kampları ve atölyeler düzenleyen Öğrenci İmecesi, öğrencilerin sorunlarına karşı da çözümler üretiyor.
Topluluk, öğrencilerin büyük sorun yaşadığı barınma konusuna öğrenciler arasında ev bilgileri ve eşya paylaşımı sağlama ağı kurarak çözüm bulmuş. Ergin, Öğrenci İmecesi ile ev ve eşya bulma konusunda bilgilerin toplanıp aracılık sağlandığını söyledi.
Her sene yapılan bu çalışmada paylaşılmak üzere toplanan eşyalar daha önce bir depoda saklanırken, şu anda mevcut bir depo bulunmamasından dolayı, eşyalar bir başkasına teslim edilene kadar kimi zaman öğrencilerin evlerinde depolanıyor.
“Konserve miyiz biz” kampanyası
Öğrencilerin önemli sorunlarından biri olan barınma sorunu da İmece’nin çalışma alanlarından biri. Kampüse giden özel halk otobüslerini Ergin “balık istifiydik” diye tanımlıyor. Bu otobüslerinin küçük olmasına karşı düzenlenen “konserve miyiz biz” kampanyasında imza toplamanın yanı sıra karikatürler ve sokak tiyatroları gibi eylemlerle konuya çekilmiş.
Ergin topladıkları imzaları kampüsten yürüyerek gittikleri belediye verdiklerini ancak ızak merkezlerden kampüse otobüs seferlerine konulmasına rağmen, öğrencilerin istedikleri sonucun elde edilemediğini ekledi.
Atölyeler, Gönüllü Dersler
Ergin, topluluğun ana çalışmalarından birinin de atölyeler olduğunu söyledi:
“Öğrenciler gönüllü olarak bir atölye başlatıp atölyelere katılabiliyor. Müzik, İngilizce gibi alanlarda düzenlenen atölyelere okuldaki boş sınıflarda devam ediyoruz.”
Öğrenci İmecesi derneklerle işbirliği içinde deprem ve kentsel dönüşümün yaşandığı bölgelerdeki ailelerin çocuklarına ücretsiz dersler de veriyor. Kocaeli’nde Depremzedeler Derneği ile yürütülen çalışma bu sene devam etmiyor ancak İstanbul’da kentsel dönüşümün yaşandığı yerlerdeki ailelerin çocuklarına dersler verilmeye devam ediliyor.
*Öğrenci İmecesi ve Öğrenci Radyosu ile ilglili adresler