Öğrenci Gençlik Sendikası'nın (Genç-Sen) kurduğu Öğrenci Haber Ajansı, 35 üniversiteden gönüllü muhabirlerinin oluşturduğu ağıyla, İnternet üzerinden, ogrenciajansi.com adresinde yayına başladı.
Sendikanın bağlı olduğu Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) genel merkezinde dün (14 Şubat) düzenlenen açılışta, Genç-Sen'den Elif Akgül öğrenci haklarından yana olan ajansın öğrencileri, sorunlarını ve mücadelelerini görünür kılacağını söyledi.
Genç-Sen'liler atv-Sabah'ta başlayan gazeteci grevini de desteklediklerini, selamladıklarını duyurdu.
"Öğrencinin haber ajansı mı olurmuş"
Sendikayı kurduklarında "öğrencinin sendikası mı olurmuş", ajans için de "öğrencinin haberi mi olurmuş" diyenler olduğunu söyleyen Akgül, "Olur. Hem de çok güzel olur" dedi.
DİSK'ten Fahrettin Erdoğan da Genç-Sen'i her zaman destekleyeceklerini vurgulayarak, bilgiyi egemen sınıfların araç olarak kullandığını, bu nedenle hak mücadelesi verenlerin kendi bilgilerini üretip yaymasının çok önemli olduğunu söyledi.
"Gönüllü sayısı her gün artıyor"
Sendikadan Emre Öztürk, gönüllü muhabirlik için sürekli başvuru aldıklarını, bir gün önce aralarında lise öğrencilerinin de olduğu gençlerin başvurduğunu söyledi. Gönüllü muhabirlik için İnternet üzerinden de başvurulabiliyor. Başvurular editörler tarafından değerlendirildikten sonra, gönüllü muhabirler temel habercilik eğitimi alıyor ve haber üretmeye başlıyorlar.
Açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemi kullanan sitede, Sokak, Kampus, Günce, Yeryüzü, Serbest Kürsü, Sahne, Spor, Web başlıklı ana bölümler var. Ajansın altı kişilik editör kadrosunda 4 kadın, 2 erkek var.Ajans her gün düzenli haber üretmeyi amaçlıyor.
bianet editörleriyle haber atölyesi
Açılışın ardından, sayısı 60'ı geçen gönüllü muhabirler ve editörler temel habercilik üzerine kısa bir eğitim aldı.
bianet'ten Emine Özcan, kadın odaklı habercilik ve üniversitede kadın odaklı habercilik olanakları, Bawer Çakır sahada muhabirlik teknikleri, Tolga Korkut hak haberciliği ve dili üzerine konuştu.
Daha sonra, bianet çalışanları, gönüllü muhabirlerle yazı işleri süreci, haber fikirleri ve seçilen örnek bir haberin nasıl üretilebileceği üzerine bir atölye çalışması gerçekleştirdi.
Katılımcılar, öğrencilerin ulaşım, barınma sorunlarından yemekhanelerdeki ücretlere, kadın ve sendikalı öğrencilere uygulanan ayrımcılığa, 20'den fazla konuda haber önerisini tartıştı. Öğrenci Haber Ajansı'nın kendi deyişiyle "Atölyede hedeflenenden çok daha fazla haber konusunun ortaya konulması, öğrencilerin ifade etmek istedikleri ne kadar çok konu olduğunu da açığa çıkardı."
Eğitimde, Bora Balar yaygın medyada televizyon haberciliği üzerine bilgi verdi. Haber yapmanın her gün baskılara karşı mücadele etmek olduğunu söyleyen Ahmet Tulgar, yaygın medyanın 90'lardan sonraki yapısal değişimini örnekleriyle anlattı, habercinin mağdurdan, ezilenden yana olması, empati kurması gerektiğini söyledi. Fotoğraf Vakfı'ndan Mehmet Kaçmaz da basın fotoğrafçılığının temelleri ve tarihi üzerine bilgiler verdi. (TK)