Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı
Yurt parasını 1 ay geciktirdiği gerekçesiyle Kredi Yurtlar Kurumu'ndan (KYK) atılan Burak Başer pazartesi ve perşembe günleri 16.00-18.00 saatleri arasında eylemlerine devam ediyor.
"Yönetmelik bu yapacak bir şey yok"
Yurttan atılma gerekçesi olarak yetkililerin yönetmeliği gösterdiğini belirten Başer şunları söyledi:
"Yurdun parasını bir ay geciktirdiğim gerekçesiyle yurttan atıldım. Yönetmelik bu şekilde işliyor. Zaten yönetmeliğin kendisi mesele ve bu yüzden de protesto ediyorum.
"Konuyla ilgili KYK'dan herhangi biriyle iletişime geçtiğimde bana 'yönetmelik bu, yapacak bir şeyimiz yok' deniyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na da gittiğimde yine aynı tepkiyle karşılaşıyorum. Ödemeni geciktirdiğin an kendini kapının önünde buluyorsun.
"Ayrıca 10 gün misafir olarak yurtta kalacaktım. Sosyal medyada mağduriyetimi anlatan videolu paylaşımlar yaptığım için bu hakkım da gasp edildi. "
İlgili yönetmelik şöyle:"İçinde bulunulan ayın yurt ücretini ödemesi için öğrenciye takip eden ayın 10'u saat 23.59'a kadar süre verilir. Ayın 10'unun resmi tatil gününe denk gelmesi halinde süre ilk iş günü saat 23.59'a kadar uzatılır. Bu sürenin sonunda ücretini ödemeyen öğrencinin kayıtlı kaldığı günlerin ücreti güvence bedelinden mahsup edilerek yurttan kaydı silinir. Kayıt silme gününün resmi tatil gününe denk gelmesi halinde kayıt silme işlemi, takip eden ilk iş günü gerçekleştirilir ve 10. gün ile kayıt silme günü arasındaki resmi tatile denk gelen günlerin ücreti tahsil edilmez." | |
"Bu sorun milyonlarca öğrencinin sorunu"
Barınamayan birçok öğrencinin de sesini duyurmayı hedeflediğini ifade eden Başer şöyle devam etti:
"Sadece yurt fiyatı 375 TL çok az görünebilir ama bizim aldığımız burs 850 TL. Bu durumda aldığımız bursun yarısını barınmak için veriyoruz. Geriye kalanla ulaşım, yemek ve okul masraflarını da karşılamamızı bekliyorlar. Sosyal hayat zaten öğrenciye hak görülmediği için onu sayamıyorum bile.
"Burada önemli olan benim yurttan atılmam değil. Bugün Büyükşehir Belediyesi'nden ya da diğer siyasi partilerden birçok kişi tarafıma ulaştı. Ama benim amacım sadece kendi barınma sorunum değil, bugün barınamayan bir sürü öğrenci var onlara da dikkat çekmek istiyorum.
"Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 'Her 100 öğrenciden 92'sini barındırdık' açıklamasını yapıyor. Peki, bu durumda 8 tanesi ne yapacak. Ben onlara da dikkat çekmek istiyorum. Sadece benim kalacak yer bulmam mesele değil. Evet, ben evsizim ve bu da çok önemli ama bugün milyonlarca öğrenci geçinemiyor. Bu nokta benim için çok önemli."
Parasız eğitimin de talepleri arasında olduğunu söyleyen Başer, "Esenyurt KYK erkek öğrenci yurduna tekrar geri alınmak istiyorum. Benim gibi barınamayan, barınma hakkı gasp edilen bütün öğrenci arkadaşlarımın barınma hakkının sağlanmasını istiyorum.
"Sadece karnımız doyuyor"
"Diğer talebim de parasız eğitim. Yani yemeklerin pahalı olması, ulaşım fiyatları, fotokopi ve kitap masrafları paralı eğitimin bir sonucu. Müşteri olarak görülmeseydik, bu ihtiyaçlarımız karşılanırdı. Sistem bizi öğrenci olarak değil, müşteri olarak görüyor" dedi.
En temel hakları için dahi bile mücadele etmek zorunda kaldığını belirten Başer şöyle devam etti, "Okulda dersimiz olmadığı günler yemek yemek için okula gidiyoruz. Çünkü en ucuz yemek okuldaki yemek. Sırf bunun için 45 dakika yol gidiyoruz ve yemeği yiyip geri dönüyoruz. En temel ihtiyacımızı dahi düşünmek zorunda bırakılıyoruz. Tabii bu ucuz yemek besin değerleri açısından zengin değil. Lezzet açısından zaten çok kötü. Sadece karnımızı doyurmak için yiyoruz."
(MT/AÖ)