Üniversite öğrencilerine af getiren yasa tasarısı Meclis'te kabul edildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayından sonra resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girecek.
1995'ten itibaren geçerli
Yasaya göre 7 Haziran 1995'le yasanın yürürlüğe girdiği tarih arasında okullarıyla ilişiği her ne nedenle olursa olsun kesilenler, üniversiteye geri dönebiliyor.
Lisans programlarına devam ederken çeşitli nedenlerle ön lisans diploması alarak kurumlarından ayrılanlar da aftan yararlandırılacak.
Hiç aftan yararlanmamış olanlar da dahil
1980'den sonra hiçbir aftan yararlanmamış olanlar da af kapsamında.
Polis ve askeri okulu öğrencilerine de af
Dünkü (22 Ekim) görüşmelerde verilen bir önergeyle polis ve asker okulu öğrencileri de af kapsamına alındı. Buna göre, GATA, Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksek Okullarının yanı sıra Polis Akademisi ve ona bağlı yükseköğretim kurumlarında ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim görürken ilişiği kesilenler, YÖK tarafından askeri okullar dışındaki fakülte veya yüksekokullara yerleştirilebilecek.
İki ay içinde başvuru
Aftan yararlanmak isteyenler, ilişiklerinin kesildiği kuruma iki ay içinde başvurabilecekler. Bu iki aylık başvuru süresi içinde ilişiği kesilenler de başvurmaları halinde af kapsamında olacak.
Asker, gözaltında, tutuklu ve hükümlü olanlar da kapsamda
Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte askerliğini yapanlar terhislerini, gözaltında, tutuklu veya hükümlü olup da ceza infaz kurumlarında bulunanlarsa, bu hallerinin sona ermesini izleyen iki ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları halinde bu haklardan yararlanabilecek.
Dava açanlar da yararlanabiliyor
İlişik kesme işlemine karşı idari yargı mercilerine başvurmuş olanlar da başvurmaları halinde yeniden kayıt yaptırma hakkına sahip olacak.
Devam ve sınav hakları
Devamsızlıktan kalınan dersler için bir öğretim yılı devam ve dört sınav hakkı tanınacak. Başarısız olanlaraysa devam zorunluluğu yok.
Not ortalaması nedeniyle sınıfta kalmış olanlara, bir üst sınıfa bir öğretim yılı devam etme ve istedikleri üç dersten not yükseltmek için iki sınav hakkı verilecek.
Lisansüstü öğrencilerin sınav hakkı üçle sınırlandı.
Yüksek lisans öğrencileri için bir, doktora öğrencileri için iki yıl tez hazırlama süresi verilecek.
Aynı okula dönmesi mümkün olmayanlar
İlişiklerinin kesildiği kurumlara dönmeleri mümkün olmayanlardan vakıf yüksek öğretim kurumlarına kayıt yaptıranlar, istedikleri yüksek öğretim kurumlarına yönlendirilecek.
Birden fazla kurumdan ilişiği kesilenler, ilişiklerinin kesildiği kurumlardan birisine başvuruda bulunabilecek.
Tıpta uzmanlık yapacaklara, ilgili mevzuatta hekimlik ve istihdam için belirlenen şartları taşımaları şartıyla, uzmanlık eğitimine devam etme hakkı verilecek. (TK)